Választási megfigyelő lett volna egy német parlamenti képviselő Törökországban, de nem engedték be az országba

Nem engedik be Törökországba Andrej Hunko német törvényhozót, aki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megbízásából megfigyelőként venne részt a közelgő török elnök- és parlamenti választásokon - közölte a német képviselő csütrtökön.

A baloldali Die Linke párt színeiben politizáló Hunko közölte: török hatóságok értesítették az EBESZ bécsi hivatalát, hogy vízumát visszavonták. A politikus közismerten szimpatizál a kurdokkal, tüntetéseken is szólalt már fel mellettük. 

Berlin és Ankara kapcsolatai az utóbbi időben egyre ridegebbé váltak, ami részben annak tudható be, hogy a 2016-os török puccskísérlet követő megtorlóintézkedéseket és következményeit Németország egyre élesebben bírálja, részben pedig annak, hogy a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) politikusai befolyásolni igyekeznek a németországi török kisebbséget, főként a választásokkal kapcsolatban.
A dpa német hírügynökség megfogalmazása szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök többször is élesen bíráló megjegyzéseket tette a német vezetésre és annak hozzáállására a török diaszpórával szemben. 

A török Legfelsőbb Választási Tanács éppen szerdán közölte, hogy rekordszámban- és arányban járulnak az urnákhoz a külföldön élő, szavazásra jogosult törökök a június 24-i előrehozott államfő- és parlamenti választás alkalmából. Tudatta: kedd estig 1 millió 486 ezer 532-en éltek szavazati jogukkal. Németországban 1 millió 443 ezer 585 szavazásra jogosultból 717 ezer 992 ment el voksolni. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.