Választási megfigyelő lett volna egy német parlamenti képviselő Törökországban, de nem engedték be az országba

külföld
2018 június 21., 16:40
comments 15

Nem engedik be Törökországba Andrej Hunko német törvényhozót, aki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megbízásából megfigyelőként venne részt a közelgő török elnök- és parlamenti választásokon - közölte a német képviselő csütrtökön.

A baloldali Die Linke párt színeiben politizáló Hunko közölte: török hatóságok értesítették az EBESZ bécsi hivatalát, hogy vízumát visszavonták. A politikus közismerten szimpatizál a kurdokkal, tüntetéseken is szólalt már fel mellettük.

Berlin és Ankara kapcsolatai az utóbbi időben egyre ridegebbé váltak, ami részben annak tudható be, hogy a 2016-os török puccskísérlet követő megtorlóintézkedéseket és következményeit Németország egyre élesebben bírálja, részben pedig annak, hogy a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) politikusai befolyásolni igyekeznek a németországi török kisebbséget, főként a választásokkal kapcsolatban.
A dpa német hírügynökség megfogalmazása szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök többször is élesen bíráló megjegyzéseket tette a német vezetésre és annak hozzáállására a török diaszpórával szemben.

A török Legfelsőbb Választási Tanács éppen szerdán közölte, hogy rekordszámban- és arányban járulnak az urnákhoz a külföldön élő, szavazásra jogosult törökök a június 24-i előrehozott államfő- és parlamenti választás alkalmából. Tudatta: kedd estig 1 millió 486 ezer 532-en éltek szavazati jogukkal. Németországban 1 millió 443 ezer 585 szavazásra jogosultból 717 ezer 992 ment el voksolni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.