Az edzője által kinyírt Argentínának a megsemmisülés után is maradt 30 százalék esélye a továbbjutásra

futball
2018 június 22., 10:16

A vébé nyolcadik napján volt egy kifejezetten unalmas dán-ausztrál döntetlen, meg egy viszonylag izgalmas francia -perui (helló, vébé legjobb nulla pontos csapata), de Deschamps még mindig keresi a csapatát - szélsővédők bizonytalanok, Pogba túlzottan hátravonva, Matuidi, mint balszélső LOL. Kanté és Mbappé zseniálitása, valamint Giroud remeklése viszont vigasz azoknak, aki szerint nem is fejlődik a francia válogatott.

link Forrás

A nap slágermeccse azonban az argentin-horvát volt, jó lett volna, ha Jorge Sampaolinak is szóltak volna erről. Az argentin mester ugyanis az Izland elleni iksz után visszaváltott a 3 védős rendszerre, amit még a tavalyi év során játszott, és mint jó Bielsa tanítvány, amúgy is inkább favorizál. Apró bökkenő, hogy a kapusproblémák, Lanzini sérülése, a lassú, nem elég jól passzoló középső védők, az átjáróház középpálya (Mascherano és Perez egy sikeres szerelést és két labdaszerzést hozott össze) a gyors, de nem túl intelligens kényszerszányvédők (Acuna és Salvio) és a nem a letámadásban erős Messi, Meza, Aguero trióval ez bajosan működhetett. Volt szerencsém elemezni, a Nigéria elleni novemberi felkészülési meccset, ahol ez a rendszer szörnyű halált halt: kétgólos előny tudatában Nigéria szétkontrázta Argentínát, és Sampaoli utána már csak 4 védővel próbálkozott. Egészen tegnap estig, amikor is legalább a kidobóember-Pitbull hasonmásverseny negyedik helyét sikerült megcsípnie, igaz egy történelmi vereség kárára.

link Forrás

Az első félidőben már az elején nagyot kellett védenie Caballero kapusnak, aki Perisic lövését még bravúrral védte, de a 20. percben már a szívbajt hozta Tagliaficóra egy rövid passzal, amire Mandzukic majdnem lecsapott. A horvátok türelmesen, helyenként 6-3-1-es sündisznóállásba visszahúzódva várták, hogy a Pepe-Materazzi örökségét továbbvivő Otamendi (LOL) átpasszolja őket. De azért néha Modric fellépett letámadni, és mind Mascherano, mind Perez (Rakitic mögött) elbújt a labda elől, míg hátul Brozovic és Vida fogta Messit.

link Forrás

A széleken meg zónáztak és várták, hogy az argentinok jöjjenek (a 13. percben egy szép Mascherano-Messi-Salvio kombináció után Aguero lövését blokkolta Lovren), hogy aztán le lehessen kontrázni őket a feltolt szárnyvédők mögötti óriási területeken, ahol Rebic és Perisic nagyon éltek. De a rendkívül lyukas argentin szerkezet ellen simán tudtak építkezni, mint azt az alábbi videó mutatja: egy szimpla oldalpassz után Strinic felpasszát Rakitic átlépi, Mascherano lemarad, és Otamendi nézi, ahogy Mandzukic átforgatja a töküresen felfutó Vrsaljkónak.

link Forrás

Egy óriási hibától eltekintve, jól működött a horvát terv, főleg úgy, hogy Vrsaljko, Lovren és Subasic kapus szerencsétlenkedését a keretbe Lanzini sérülése után bekerül, (de a négy évvel ezelőtti vébédöntőn kezdő Enzo Perez) senkitől sem zavartatva, az üres kapu mellé bombázta...

link Forrás

A félidő végén 2-3 volt a lövések állása a horvátok javára, míg a várható gólokban (expected goals) is minimális előnyt szedtek össze 0.5 vs 0.35.

Aztán jött Caballero és csinált egy ilyet...

link Forrás

Dybala, Higuain és Pavón is bejött a padról, tehát valóra vált minden FIFA vagy PS4 játékos álma, de a valóságban ez egy rémálom volt inkább. Rebic gólja után teljesen szétesett Argentína és majdnem újabb gólt hozott össze a 73. percben, ekkor már Messi sem bírta idegekkel:

link Forrás

Modric góljánál az óriási üres terület miatt, olyan érzése volt az embernek, mintha egy sörmeccsen lenne, ahol még Diego Maradona is beférne. A harmadik horvát gól pedig porig alázta Argentínát, akiknek egy pontjuk és totális csődjük ellenére még így is majdnem 31 százalékos esélyük maradt arra, hogy csatlakozzanak a már továbbjutott horvátok mellé.

link Forrás

Ahogy mondani szokás, innen szép....

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.