Egy hatalmas guriga sajtot dobtak a szurkolók a győztes gólt szerző svájcinak

futball
2018 június 23., 09:20
comments 79

Az albánok nemzeti hősként ünneplik a világbajnokságon péntek este a szerbeknek gólt rúgó Granit Xhakát és Xherdan Shaqirit. A két játékos ugyan svájci válogatott, de a családjuk Koszovóból menekült el a 90-es évek elején, kettős identitásukat pedig sűrűn hangoztatják is. Shaqiri például az egyik cipőjére a svájci, a másikra a koszovói címert varratta. 

link Forrás

A góljuk után pedig mindketten az albán kétfejű sast mintézték a kezükkel az őket folyamatosan fütyülő szerb szurkolóknak. 

link Forrás

Svácjban viszont nem aratott osztatlan örömöt a sasozás. Ahogy az nso emléketet rá, 2014-ben volt már erről vita, miután Shaqiriék a klubjukban is így ünnepeltek. Abban maradt a válogatott játékostanácsa (aminek tagja volt Shaqiri), hogy a válogatottban kerülik majd a jelképet. Most mégis így ünnepltek, nyilván nem függetlenül attól, hogy Szerbia volt az ellenfél. A meccs után Xhaka szó szerint azt nyilatkozta, hogy ő leszarja ki az ellenfél, nem a szerbeket akarta provokálni, egy spontán érzelmi reakció volt, a szülei földjén élőknek üzent, akiktől rengeteg támogatást és üzenetet kapott a meccs előtt is. 

Annyira elragadta a hév a svájci csapatot a világbajnokság első olyan meccsén, amikor hátrányba került csapat fordítani tudott, hogy még az albán felmenőkkel nem rendelkező csapatkapitány, Lichtseiner is sasozott egyet.

link Forrás

A svájciak boszniai horvát származású edzője, Vladimir Petkovic nem örült a sasozásnak, szerinte nem lenne szabad a sportot és politikát keverni, mindig tisztelni kell az ellenfelet és fairnek maradni. A szerbek edzője, Mladen Krsztajics nem akart reagálni a gólörömökre, arra hivatkozva, hogy ő csak a sporttal akar foglalkozni. 

A szerb-albán fociháborúnak volt már előzménye, egy albán zászló reptető drón miatt szakat fél a szerb-albán Európa-bajnoki selejtező Belgrádban 2014-ben. 

A győztes gólt szerző Shaqiri pedig egy egészen különleges ajándékot kapott a szurkolóktól, valaki egy nagy guriga sajtot dobott be neki, amit valahogy el is kellett vinni a stadionba, be kellett juttatni, aztán messzire eldobni. Shaqiri később megkereste és eltette a sajtot. 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.