Tizedik nap a vébén - A végén mindig a németek!

futball
2018 június 24., 07:08

A vébé eddigi legdrámaibb/legszórakoztatóbb napján vagyunk túl, de rúgjuk fel a hagyományokat, vágjuk ki a forgatókönyvet (bocsi Mexikó-Dél-Korea és Belgium - Tunézia), és kezdjük a végén. Ott, ahol Toni Kroos a 95. percben, vagyis az 5 perces hosszabbítás ÖTÖDIK percében becsavar egy szabadrúgást és ezzel megmenti Németországot az "el2014espanyolválogatottasodástól".

link Forrás

Addig minden a legvadabb svéd vágyak és tervek szerint ment, a kapitány Janne Andersson pedig láthatóan többször is olvasta a mexikói forgatókönyvet. Az más kérdés, hogy a 4-4-2-es sündisznóállásból lassacskán kontrázgató svédek, nemhogy 3-4 villámgyors kontrajátékost nem tudtak felrakni a pályára (Lozano, Vela vagy Layun egyébként most Dél-Korea ellen oktatttak), hanem még egyet sem. A passztérképen kiválóan látszik, mennyire visszavontan álltak fel a svédek, és milyen feltoltan támadt a német csapat.

link Forrás

Az első tíz percben jól kezdett a felforgatott Löw csapat - a nyaksérüléses Hummelst Rüdiger, a gyenge Khedirát Sebastian Rudy (majd miután fejberúgták, Ilkay Gündogan), míg a bűnbak Mesut Özilt Marco Reus váltotta, és Jonas Hector is visszakapta megfázás miatt elvesztett balhátvéd posztját Marvin Plattenhardttól. Valami egészen elképesztő 122-6 volt a sikeres passzok aránya és 92% német labdabirtoklást is mutattak a statisztikák. Müller első perces baloldali belőtt labdája (a meccsen legalább négyszer lőtte be úgy, hogy az embert ölt volna) még elment mindenki előtt, de ezután főleg a jobboldalon sikerült a svédek mögé kerülni.

A második percben Kimmich beadása után Timo Werner csapott le Granqvist rossz felszabadítására, de centerezését Julian Draxler 5 méterről belebombázta a gólvonalon fekvő Olsen kapusba. A németek tehát folytatták a feltolt szélsővédőkre, és a mögé kerülő támadókra épülő taktikájukat. Jonas Hector balhátvédként egyszer fejelt a tizenhatosnál, majd kb. a büntetőpontról blokkolták lövését. Mivel Kimmich is fel volt küldve, és a németek Rudy labdaeladása után ismét képtelenek voltak szerelni a visszatámadásál (ez volt a mexikói meccs egyik sorsdöntő taktikai eleme) jöhetett a kontra: Forsberg gyönyörű lefordulással indult meg, és Boateng felbőrözésével folytatta, de aztán Thomas Müller picit szabálytalan rutinos módon visszarántotta. Ezzel egy érdekes huzavona vette kezdetét és vártuk, hogy melyik fog hamarabb bekövetkezni: Németország bepasszíroz egy gólt a mögékerüléskből, vagy a teljesen feltolt védelem mögötti lyukakba egy labdavesztés után Svédország tud beindulni?

link Forrás

Reus és Werner továbbra is jól mozogtak be a svéd védelem mögé, de ismét óriásit mentettek Lindelöfék, és a 12. percben a meccs egyik kulcsjelenete következett. Rüdiger próbált meg előretörni, de az őt letámadó Toivonen még belepöckölt a labdába, és Claesson gyors helyzetfelismerésének köszönhetően Marcus Berg méteres előnnyel indulhatt a német kapura, Boatenggel szemben. A Bayern védősztárja azonban kicsit meg is lökte, de szinte biztosan fel is rúgta Berget, akinek pechjére sikerült még egy gyengécske lövést elengedni, amit Manuel Neuer nagy bravúrral hárított. Érthetetlen módon elmaradt a VAR...

link Forrás

A meccs kiegyenlítettebb lett innentől fogva: már csak 64-36 volt a német labdabirtoklási fölény, és a lövések száma is csak 5-3 lett a szünetig. Toni Kroos első rettenetes labdájával hidegre tette szegény Sebastian Rudy-t aki majd megszakadt igyekezetében, és jutalmul egy (vétlen) fejberúgást kapott, ami az orrát is eltörte.

link Forrás

Csak egy jó 5 perccel később lépett pályára Rudy helyettese, a sokak által a kezdőbe követelt Ilkay Gündogan, aki semmi érdemlegest nem tudott felmutatni. Toni Kroos viszont igen: második szörnyű labdaeladását, amikor is a visszahúzódó Marcus Berg lefülelte Gündogannak szánt passzát. A jobbszélen indított Claesson (Boateng csak alibiből támadta) jól vette észre a bemozgó Toivonent, aki a picit lemaradó Rüdiger lábát is érintve emelt Manuel Neuer felett a német kapuba. EGY NULLA SVÉDORSZÁGNAK

Olsen kapust annyira feldobta az eset, hogy a 39. percben előbb Gündogan távoli lövését, majd Thomas Müller ismétlését is nagy bravúrral hárította. A németek összezavarodtak, Gündogan, Kroos és Boateng is többször rossz ütemben próbáltak meg a félpályán túl szerelni. Ezekből Svédország el is jutott Neuer kapujáig, de Viktor Claesson túlcselezte magát és kihagyta a meccslabdát! A félidő slusszpoénját pedig Berg fejese jelenthette volna, de Neuer földöntúli módon ért le a jobb alsó sarokra!

Jogi Löw is érezte a bajt, és egyik kedvencét, a támadó középpályás-szélső Julian Draxler-t, másik kedvencére (Mario Gomez) cserélte, így már 2 igazi középcsatárral rohamoztak a németek. Azaz rohamoztak volna, de Timo Werner inkább a balszélen tűnt fel (Draxler helyett) és a 47. percben simán lefutotta Lustigot, hogy aztán a középre tett labdáját Gomez mesterien eltörje, így tökéletesen felpörgetve Marco Reusnak, aki majdhogynem térddel egyenlített!

link Forrás

Kroos megpattanó lövése és Thomas Müller fejese borzolta tovább a kedélyeket, majd Lustig és Ekdal kaptak sárgát csúnya taktikai faultokért. A meccs azonban egyre csak jobb lett: a svédek többször is bátran előretörtek kontrákból, ezeket Boateng és Rüdiger hatástalanították, és az így felszabadult területeken Werner és Gomez révén a németek vissza tudtak kontrázni. Reus a hatvanadik percben álomgólt lőhetett volna, de sarkazása (del Pierózása) értelmetlen volt, akár le is vehette volna a labdát az ötösön.

A németek az egyre jobban előretörő Kroos és Gündogan révén még feljebb jöttek és még jobban domináltak, hét próbálkozássukkal szemben a svédeknek a 48. és a 73. perc között nem volt kapuralövésük. Nagyon érett a német gól, Boateng beadására azonban Gomez későn mozdult és senkitől sem zavartatva 5 méterről csúnyán fölélőtt. Boateng főszereplővé lépett elő: a 71. percben egy taktikai fault után besárgult, az egyetlen svéd kapuralövést jegyző Forsberget buktatta, majd a 80. percben a leshatáron kilépő Marcus Berget akasztotta.

link Forrás

Piros lap és Németországnak tíz emberrel kellett fordítania!! Jogi Löw ekkorra már mindent egy lapra tett fel és Hector helyett a támadó középpályás Julian Brandtot hozta be, így már talán csak Rüdiger maradt hátul az 1-2 (Kroos és Gündogan) 2 (Kimmich, Brandt) 4-es (Müller, Reus, Werner, Gomez) felállásban! A 88. percben Olsen kapus Gomez fejesét tolta a lécre, majd a 92. percben Julian Brandt lőtt (megint, mint Mexikó ellen) irdatlan nagy kapufát!

A túloldalon a három cserejátékos - Guidetti, Durmaz és Thelin szerencsétlenkedett el 2 kontrát is, főleg a 94. perces Guidett lövés volt teljesen értelmetlen, ha középre passzolt volna, akkor simán 2-1. A 95. percben Durmaz egy felesleges faultot követett el Werner ellen és Reus legurítása után jött Kroos .

link Forrás

Ha ez egy akciófilm és nem futballmeccs lett volna, akkor valahogy egy ilyen forgatókönyv alapján. A Toni Kroos-t játszó Jeremy Renner az utolsó utáni pillanatban hajítja el a bombát, majd beleveti magát a Fekete-tengerbe, ami a svéd (de nem House) maffia arcába robban.

A meccs után még összecsapott a két stáb is, de az Oliver Bierhoff-Janne Andersson hárommenetesre tervezett bokszmeccset idő előtt lefújták.

link Forrás

A roppant szimpatikus svédek érthetően reagáltak így (főleg, ha tényleg provokálták őket a tapsikoló német stábtagot), de azért ha magukkal őszinték akarnak lenni, rájönnek majd, hogy valahol ők is hibásak.

A svéd válogatott a vezetés megszerzése után ugyanis hatvan percen át nem tudta növelni a várható (1.23 XG) és valós góljainak számát, majd a hajrában a tíz emberrel és egy védővel felálló Nationalelf-et képtelen volt kivégezni. Talán a Belgium elleni 5-2-es vereségbe beleszaladó tunéziai védő Hamdi Nagguez is jobban érzi magát a svédeknél.

link Forrás

A németek pedig megmenekültek, pedig a világsajtó, Gary Neville és társai vezetésévél már megírta, leadta és éppen élesítette nekrológot. Mint azt, Gary Lineker óta tudjuk, ez Németország ellen, ismét csak elhamarkodott tett volt:

link Forrás

"Továbbra is egyszerű játék a futball, 22 ember 82 percig kergeti a labdát. A németektől egyet lezavarnak, így már csak 21-en kergetik a fennmaradó időben a labdát, de a végén már valahogyan megint a németek nyernek"

Holnap az angolok Panama ellen kezdenek, majd a H csoport két esélyese, Kolumbia és Lengyelország próbál meg a nulla pontjaikon javítani egymás ellen. A két meglepetéscsapat, Japán és Szenegál pedig lenyomja a környezettudatosrangadót a csoportelsőségért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.