Helybenhagyta Trump beutazási tilalmát a legfelsőbb bíróság

külföld
2018 június 26., 12:44
comments 93

A legfelsőbb bíróság hétfőn helybenhagyta Donald Trump egyik első és azóta is legtöbbet vitatott döntését, amely súlyos beutazási- és vízumkorlátozásokat vezetett be az Egyesült Államokban, és jogi tekintetben az elnöknek adott igazat. 

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Trump hét nappal beiktatása után iktatta a törvényt, amely megtiltotta egyes muszlim országok állampolgárainak a beutazását az országba. Több, alsóbbrendű bíróság alkotmányellenesnek minősítette a rendelkezést, de a legfontosabb jogi szerv, a legfelsőbb bíróság most mégis helybenhagyta a döntést. 

A vita nagyon kiélezett lehetett a testületben, mert végül 5-4 arányban született meg a döntés, amit már hétfőn meghoztak, de csak kedden jelentettek be. 

A tilalom iráni, líbiai, szomáliai, szíriai és jemeni állampolgárok beutazásáról rendelkezik. A listán korábban szerepelt Irak és Csád is, de esetükben a korlátozást később feloldották.  

Az amerikai kormány azzal indokolta a döntést, hogy az érintett országok nem rendelkeznek azokkal a kapacitásokkal, amiken keresztül biztosítani tudják az Egyesült Államokat, hogy minden szükséges információval rendelkeznek azokról, akik épp beutazásukat tervezik, továbbá több ország esetében fennáll a terrorfenyegetettség veszélye is.

A tilalomról most már másfél éve zajlik a politikai-jogi vita Amerikában.  (BBC / Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.