A bíróság megtiltotta az amerikai hatóságoknak a bevándorlócsaládok szétszakítását

külföld
2018 június 27., 05:38
comments 21

Egy kaliforniai szövetségi bíróság megtiltotta a bevándorlási ügynököknek, hogy elszakítsák az illegális bevándorlóktól a kiskorú gyerekeiket. Dana Sabraw az ACLU jogvédő szervezet indítványára azonnali hatályú ideiglenes végzést hozott, melynek értelmében a már szétszakított családokat is újra kell egyesíteni.

Az elmúlt két hónapban több mint 2300 gyermeket szakítottak el a bevándorlásiak a szüleiktől, miután Donald Trump "zéró toleranciát" hirdetett az illegális bevándorlókkal szemben. Trump döntése nyomán az addig közigazgatási eljárásban intézett bevándorlási ügyek átkerültek a büntetőbíróságokra, az elfogott illegális bevándorlók így letartóztatásba kerültek. Márpedig ártatlan gyerekeket nem zárhatnak börtönbe szüleik bűnei miatt, így a hatóságok őket kénytelenek voltak külön ebből a célból létrehozott bababörtönökbe, elzárt táborokba vinni.

Ez egészen drámai következményekkel járt. A szülők gyakran azt se tudták, hogy hova került a gyerekük. A helyzetet bonyolította, hogy más-más hatóságok kezdtek foglalkozni a szülők és a gyerekek ügyével, így gyakran kideríthetetlen volt, hogy ki hol van. Továbbá a szülőket gyorsított eljárásban kitoloncolhatják ugyan, de a gyerekeket megilleti, hogy bíróság döntsön az ügyükben. Egy ilyen eljárás akár hónapokig is húzódhat, miközben a gyerekek szülei már országon kívül vannak. Így jobb esetben is hónapokra, extrém körülmények között akár örökre is szétszakíthattak családokat.

A nagy közfelháborodásra tekintettel Trump elnöki rendeletet hozott arról, hogy ezentúl ne szakítsák el a családokat. Ez azonban nehéz jogi helyzetet teremtett, mert a szülők ellen továbbra is büntetőeljárást kellene indítaniuk a hatóságoknak, így viszont a gyerekeket is be kéne börtönözniük a szüleikkel. A határőrség a maga részéről végül úgy oldotta meg a dolgot, hogy a kormányzati szándékkal szemben nem indít büntetőeljárást a határsértőkkel szemben.

Sabraw bírónő keddi ítélete alapján a hatóságoknak most két hetük van rá, hogy az ötévesnél fiatalabb gyerekeket visszaadják szüleiknek. Az ötévesnél idősebb gyerekek esetén harminc napjuk van ugyanerre. (Reuters via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.