A bíróság megtiltotta az amerikai hatóságoknak a bevándorlócsaládok szétszakítását

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy kaliforniai szövetségi bíróság megtiltotta a bevándorlási ügynököknek, hogy elszakítsák az illegális bevándorlóktól a kiskorú gyerekeiket. Dana Sabraw az ACLU jogvédő szervezet indítványára azonnali hatályú ideiglenes végzést hozott, melynek értelmében a már szétszakított családokat is újra kell egyesíteni.

Az elmúlt két hónapban több mint 2300 gyermeket szakítottak el a bevándorlásiak a szüleiktől, miután Donald Trump "zéró toleranciát" hirdetett az illegális bevándorlókkal szemben. Trump döntése nyomán az addig közigazgatási eljárásban intézett bevándorlási ügyek átkerültek a büntetőbíróságokra, az elfogott illegális bevándorlók így letartóztatásba kerültek. Márpedig ártatlan gyerekeket nem zárhatnak börtönbe szüleik bűnei miatt, így a hatóságok őket kénytelenek voltak külön ebből a célból létrehozott bababörtönökbe, elzárt táborokba vinni.

Ez egészen drámai következményekkel járt. A szülők gyakran azt se tudták, hogy hova került a gyerekük. A helyzetet bonyolította, hogy más-más hatóságok kezdtek foglalkozni a szülők és a gyerekek ügyével, így gyakran kideríthetetlen volt, hogy ki hol van. Továbbá a szülőket gyorsított eljárásban kitoloncolhatják ugyan, de a gyerekeket megilleti, hogy bíróság döntsön az ügyükben. Egy ilyen eljárás akár hónapokig is húzódhat, miközben a gyerekek szülei már országon kívül vannak. Így jobb esetben is hónapokra, extrém körülmények között akár örökre is szétszakíthattak családokat.

A nagy közfelháborodásra tekintettel Trump elnöki rendeletet hozott arról, hogy ezentúl ne szakítsák el a családokat. Ez azonban nehéz jogi helyzetet teremtett, mert a szülők ellen továbbra is büntetőeljárást kellene indítaniuk a hatóságoknak, így viszont a gyerekeket is be kéne börtönözniük a szüleikkel. A határőrség a maga részéről végül úgy oldotta meg a dolgot, hogy a kormányzati szándékkal szemben nem indít büntetőeljárást a határsértőkkel szemben.

Sabraw bírónő keddi ítélete alapján a hatóságoknak most két hetük van rá, hogy az ötévesnél fiatalabb gyerekeket visszaadják szüleiknek. Az ötévesnél idősebb gyerekek esetén harminc napjuk van ugyanerre. (Reuters via The New York Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.