Tizenharmadik nap: Ennyi erővel akár Maradona is lehetne az argentinok edzője

futball
2018 június 27., 09:28

Már a 40. meccsen is túlvagyunk a vébén, és 8 csapat be is jutott a legjobb 16 közé. Kedden a horvátok, franciák, dánok és az argentinok csatlakoztak a többiekhez (Uruguay - Portugália, Spanyolország és Oroszorország).

Aki ébren maradt a Franciország-Dánia meccsen, annak gratulálok, nekem nem sikerült. Igazából már ott eldőlt a dolog, hogy a már továbbjutott franciák a B-csapattal álltak ki, de azért Deschamps mesternek itt is sikerült kihozni az egyébként csodálatos képességű játékosaiból (Dembélé, Lemar, stb) a minimumot. Lemar úgy passzolt a 65. percben senkitől sem zavartatva taccsra, hogy az embernek már-már a Trollfoci jutott az eszébe. Mivel a dánoknak is tökéletesen jó volt a döntetlen (lásd a középső védő Christensen-t a védelem előtt!) a vébé talán legunalmasabb meccse gól nélkül zárult.

Ausztráliának lett volna esélye a dánokat (ha a franciáktól kikapnak) kiejteni, de van Marwijk (#noRAgrets mint, Scotty P-nek) mesternek eszébe se volt olyan támadó típusú játékosokat a kezdőbe rakni, mint Tim Cahill vagy Daniel Arzani. (Mondjuk talán az sem ideális, hogy Cahill 39, míg Arzani 19 éves tehát picikét nem a legjobb korban van egyikük se.) A jól kontrázó Peru pedig immáron nem csak a legszimpibb vesztes, de Carillo remek góljával és Guerrero (ha volt valaki, aki megérdemelte ezt az életműdíjat, akkor) találatával kettő-nullra nyert.

D-csoport:

link Forrás

A horvátok is a B-csapatot rakták ki Izland ellen, csak Perisic és Modric (hatvan percig) maradt hírmondónak. Igaz, Milan Badelj (3 sikeres csel, gól és gólpassz) még így is sok volt az izlandiaknak. Badelj, Perisic góljánál is zseniálisan támadott le, majd labdaszerzés után nagy passzt adott az Interes csapattársnak.

link Forrás

A horvátok 14 lövéséből ez a kettő talált kaput, és így 9 ponttal és csoportgyőzelemmel mentek tovább. Izland hiába ért el 2 XG-t azaz várható gólt 16 lövésből (6 talált kaput), végül csoportutolsóként zárja a vébét.

link Forrás

Az argentin-nigériai meccsről szerintem csakis a racionalitás és tárgyilagosság fogalmai keretein kívül lehet beszélni. Mert, milyen az, amikor a szövetségi kapitány Jorge Sampaoli Messitől KÉR ENGEDÉLYT arra, hogy a hajrára Sergio Aguerót becserélhesse???

link Forrás

Az már napok óta téma a világsajtóban, hogy a horvát meccsen Sampaoli morálisan és taktikailag is csődöt mondott, és a csapat gyakorlatilag nem hogy nem hallgat rá, de egyenest le akarta váltani egy Jorge Burruchaga (1986-os vébé győztes góljának szerzője) technikai igazgató által vezetett vezetői csoporttal. A szövetség persze hallani sem akart a 16 milliós lelépti díjról, amit Sampaolinak ki kellett volna csengetniük, így előállt ez a teljesen abszurd helyzet, hogy a játékosok állították össze a kezdőt. Visszatért di Maria és Higuain, az önzetlen Enzo Perez is, és a 31 éves átlagéletkorú kezdő megegyezett a kb 12 éve múlva esedékes Messi és barátai sörmeccsen pályára küldöttel (vagy ne adjunk ötleteket az argentin szövetségnek?).

A védelembe bekerült Marcos Rojo, aki már a 4 évvel ezelőtti 3-2-es Nigéria elleni meccsen is betalált. VIGYÁZAT SPOILER!

Banega beállításával legalább volt középpályájuk, a Sevilla passzkirálya óriási labdát adott Messinek, aki földöntúli 3 labdaérintéssel megszerezte a vezetést.

link Forrás

Rojo azonban ebben is oroszlánrészt vállalt, hiszen ő volt az aki megelőzte Iheanachót, majd remek megindulása és visszacsele után Banegát játszotta meg.

Azt, hogy Argentína uralta volna a meccset talán lehet mondani, azonban a játék finoman szólva sem volt meggyőző. Mercado sokszor bántóan ügyetlen volt, de talán nem is tőle kéne várni a megoldást. Angel di Maria viszont annyira visszaesett az utóbbi időben (ezt egyébként a torna előtt, a felkészülési meccsek tanulmányozása után meg is írtam,), hogy már az is nagy szó ha jól veszi át a labdát, vagy éppen be tudja Higuaint indítani üresbe.

Javier Mascherano vezetői képességeihez és a csapaton belül elfoglalt szerepéhez nem nagyon férhet kétség (az mondjuk milyen, hogy simán engedik vérbe fagyott arrcal játszani??), futballtudásához azonban igen. Hiába volt a 4 évvel ezelőtti vébé legjobbja és küzd hatalmast a "Kisfőnök" (el Jefecito), iszonyatos labdaeladásai vannak, lassú és pontatlan passzaival hátráltatja az építkezést, buta hibákat véd (hello tizenegyes!!) rengetegszer lemarad, és 1 az 1-ben nem sok esélye van (lásd Musa cselei). A roppant önfeláldozó Enzo Perez - hány játékost láttunk eddig üvöltözni a tartalékbíróval, mert nem engedi LEJÖNNI??!! - sokszor Messi elől vette el a helyet, a Barca sztárja a gólja után ezt vélhetőleg tudomására is adta.

link Forrás

Michael Caley tweetje jól példázza az argentin fejetlenséget: úgy lőttek AKCIÓgólt, hogy Marcos Rojo, az előrehúzodó középső védő (na jó, legyen balhátvéd a 3 védős rendszerben ekkorra már) egy beadásra besétált a büntetőpontra!!!

link Forrás

Minden tiszteletem az egyébként általam remek edzőnek tartott Sampaolié, de ennyi erővel tényleg Maradona is edzhetné ezt a csapatot, mintegy az argentin THIS IS FINE mémként.

link Forrás

Mit gondolsz erről Diego?

link Forrás

A mai napon előbb délután négytől eldől, hogy ki nyeri az F csoportot (Németország-Dél-Korea vs. Mexikó-Svédország) majd este az E csoportban próbálja meg Szerbia Neymart Braniszlav Ivanovic-csal megállítani (срећно), míg Svájc Costa Rica ellen akár a csoportot is megnyerheti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.