"Ma Magyarországon kiterjedt jogai vannak a meleg társadalomnak, hiszen házas vagyok, illetve örökbefogadtunk"

2018 július 1., vasárnap 9:06

Novák Katalin családügyi államtitkár szombaton tett homofób kijelentéseivel szemben szerencsére a magyarországi valóság sokkal emberibb, derül ki a Humen Online azzal az örökbefogadott gyermeket nevelő melegpárral készített interjújából, akik bepanaszolták a fővárosi kormányhivatalt amiatt, mert az elutasította GYED-igényüket. Márton és Ádám sikerrel járt: panaszuknak helyt adtak és elnézést kértek tőlük. 

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár idősebb tagja, Márton elmondta, hogy Magyarországon egyedülállóként lehetséges örökbe fogadni, de az eljárás során vizsgálják a vele egy háztartásban élőket is. Csak pozitív élményekről számolt be. Szerinte

"nagyon sok múlik a különböző hivatalokban ülő ügyintézőkön, és mi akárhová mentünk, csak segítséget és támogatást kaptunk. Nekünk van a legjobb kapcsolattartónk a gyermekvédelmi szolgálatnál, a világ legjobb nevelőszüleivel talákoztunk, és azóta is baráti kapcsolatban vagyunk."

A legszebb pillanat szerinte az volt, mikor az örökbefogadott fiúk anyakönyvi kivonatáért ment, és "az anyakönyvvezető ugyanaz volt, mint aki összeadott minket (regisztrált párkapcsolat) Ádámmal 3 évvel ezelőtt. Annyira boldog volt, hogy elsírta magát, és még a hivatalból is odahívott mindenkit, hogy bemutasson minket."

Negatív tapasztalat csak a GYED-es ügy volt, de Márton hangsúlyozta, hogy ott sem homofóbiával találkozott, szimpla jogértelmezési vita kerekedett. 

"Én azt tapasztalom, hogy amikor emberi kontaktus történik, nincsen homofóbia, és a valós emberek nem tükrözik a napi politikát. Nem sok szivárványcsalád van itthon, de egyre több és több, és ez szerintem jó," 

mondta. Márton szerint ma "Magyarországon kiterjedt jogai vannak a meleg társadalomnak, hiszen házas vagyok, illetve örökbefogadtunk. Szinte ugyanolyan jogaink vannak, mint mindenknek. 

Nem tökéletes, de teljes életet lehet élni. Nem érzem magam másodrendű állampolgárnak."