"Ma Magyarországon kiterjedt jogai vannak a meleg társadalomnak, hiszen házas vagyok, illetve örökbefogadtunk"

2018 július 1., vasárnap 9:06
451

Novák Katalin családügyi államtitkár szombaton tett homofób kijelentéseivel szemben szerencsére a magyarországi valóság sokkal emberibb, derül ki a Humen Online azzal az örökbefogadott gyermeket nevelő melegpárral készített interjújából, akik bepanaszolták a fővárosi kormányhivatalt amiatt, mert az elutasította GYED-igényüket. Márton és Ádám sikerrel járt: panaszuknak helyt adtak és elnézést kértek tőlük. 

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár idősebb tagja, Márton elmondta, hogy Magyarországon egyedülállóként lehetséges örökbe fogadni, de az eljárás során vizsgálják a vele egy háztartásban élőket is. Csak pozitív élményekről számolt be. Szerinte

"nagyon sok múlik a különböző hivatalokban ülő ügyintézőkön, és mi akárhová mentünk, csak segítséget és támogatást kaptunk. Nekünk van a legjobb kapcsolattartónk a gyermekvédelmi szolgálatnál, a világ legjobb nevelőszüleivel talákoztunk, és azóta is baráti kapcsolatban vagyunk."

A legszebb pillanat szerinte az volt, mikor az örökbefogadott fiúk anyakönyvi kivonatáért ment, és "az anyakönyvvezető ugyanaz volt, mint aki összeadott minket (regisztrált párkapcsolat) Ádámmal 3 évvel ezelőtt. Annyira boldog volt, hogy elsírta magát, és még a hivatalból is odahívott mindenkit, hogy bemutasson minket."

Negatív tapasztalat csak a GYED-es ügy volt, de Márton hangsúlyozta, hogy ott sem homofóbiával találkozott, szimpla jogértelmezési vita kerekedett. 

"Én azt tapasztalom, hogy amikor emberi kontaktus történik, nincsen homofóbia, és a valós emberek nem tükrözik a napi politikát. Nem sok szivárványcsalád van itthon, de egyre több és több, és ez szerintem jó," 

mondta. Márton szerint ma "Magyarországon kiterjedt jogai vannak a meleg társadalomnak, hiszen házas vagyok, illetve örökbefogadtunk. Szinte ugyanolyan jogaink vannak, mint mindenknek. 

Nem tökéletes, de teljes életet lehet élni. Nem érzem magam másodrendű állampolgárnak." 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt