Már 11 amerikai diplomatát evakuáltak akusztikus támadások miatt Kínából

külföld
2018 július 01., 03:15
comments 55

A The New York Times információ szerint már 11 Kínából evakuált amerikai diplomatát vizsgálnak hangtámadások tünetei miatt. Június elején számoltak be arról, hogy a havannai nagykövetségen történt akusztikus támadáshoz hasonlót szenvedtek el a dél-kínai Kantonban működő amerikai főkonzulátuson dolgozó hivatalnokok. Előbb furcsa, pattogó hangokat hallottak, majd jelentkeztek a tünetek:

fejfájás, szédülés, enyhe agykárosodás, látási és hallási problémák.

A lap szerint a kantoni kirendeltség nyolc munkatársa mellett a sanghaji konzulátusról egy, a pekingi nagykövetségről pedig kettő diplomatát kellett hazaszállítani. Mindannyian orvosi vizsgálaton esnek át az Egyesült Államokban.

photo_camera Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

Korábban Mike Pompeo külügyminiszter bejelentette: munkacsoportot hozott létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések kivizsgálására. Akkor hangsúlyozta: pontosan nem tudják még, hogy mi okozta a tüneteket. A tárca szerint a hét második felében Pompeo telefonon egyeztetett kínai kollégájával, Vang Jivel, akivel megegyeztek, hogy együttműködnek az akusztikus támadások kivizsgálásában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.