Már 11 amerikai diplomatát evakuáltak akusztikus támadások miatt Kínából

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A The New York Times információ szerint már 11 Kínából evakuált amerikai diplomatát vizsgálnak hangtámadások tünetei miatt. Június elején számoltak be arról, hogy a havannai nagykövetségen történt akusztikus támadáshoz hasonlót szenvedtek el a dél-kínai Kantonban működő amerikai főkonzulátuson dolgozó hivatalnokok. Előbb furcsa, pattogó hangokat hallottak, majd jelentkeztek a tünetek:

fejfájás, szédülés, enyhe agykárosodás, látási és hallási problémák.

A lap szerint a kantoni kirendeltség nyolc munkatársa mellett a sanghaji konzulátusról egy, a pekingi nagykövetségről pedig kettő diplomatát kellett hazaszállítani. Mindannyian orvosi vizsgálaton esnek át az Egyesült Államokban.

Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

Korábban Mike Pompeo külügyminiszter bejelentette: munkacsoportot hozott létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések kivizsgálására. Akkor hangsúlyozta: pontosan nem tudják még, hogy mi okozta a tüneteket. A tárca szerint a hét második felében Pompeo telefonon egyeztetett kínai kollégájával, Vang Jivel, akivel megegyeztek, hogy együttműködnek az akusztikus támadások kivizsgálásában. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.