Hangtámadás miatt evakuáltak amerikai diplomatákat Kínából

2018 június 7., csütörtök 8:03
32

Rejtélyes megbetegedés miatt több diplomatát is hazaszállítottak a dél-kínai Kantonban működő amerikai főkonzulátusról, közölte szerda este Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő. Hogy hány amerikai állampolgárról van szó, nem közölte a szóvivő, csak annyit árult el, hogy mindannyian Kantonban dolgoztak, és, hogy jelenleg a Pennsylvania Egyetemen vizsgálják őket. A Guardian úgy tudja, hogy az első megbetegedést májusban regisztrálták, akkor a konzulátus egyik munkatársa arról panaszkodott, hogy 

látási és hallási problémái vannak, miután különös hangokra figyelt fel.

A külügy már akkor egy orvoscsoportot küldött a kínai városba, ami azóta is a helyszínen vizsgálódik. 

Földön pattogó fémgolyók hangjához 

hasonlította a tavaly április óta hallható zörejeket a kantoni konzulátus biztonságáért felelős mérnök, Mark Lenzi. A szerdán hazaszállított férfi arról számolt be New York Timesnak, hogy a fura hangokat fejfájás és a hallásprobléma követte. Elmondása szerint azonnal értesítette főnökeit, akik fájdalomcsillapítót javasoltak. 

A kantoni eset szinte teljesen azonos a tavaly a havannai nagykövetségnél történtekkel. A kubai hangtámadást hasonló tünetek követték:

fejfájás, szédülés, hallásvesztés, enyhébb agykárosodás, kognitív zavarok.   

Mike Pompeo külügyminiszter ezért munkacsoportot hozott létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések kivizsgálására kedden. Közleményében kiemelte: 

eddig még nem sikerült megállapítani a tünetek pontos okát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt