Facebook-adót vezet be Uganda

Egy most életbelépő új ugandai jogszabály alapján minden állampolgárnak napi 200 ugandai shilling, azaz kb. 14 forint adót kell fizetnie, ha közösségi médiát szeretne használni. Az országban többen is a szólásszabadság elleni támadásként értékelik az új adót, ami persze elsősorban a Facebook használóit érintené, mert abból van a legtöbb ott is. De ezen kívül persze fizetni kell az Instagram, a Twitter és a LinkedIn használatáért is.

Az adót a netszolgáltatók szedik be a számlával együtt, és az adatforgalom figyelésével tartanák számon, hány nap után kell beszedni a 200 schillinget.

Jogvédő-szervezetek kérték az ugandai kormányt, hogy vonják vissza az intézkedést, az adó ugyanis éppen az alacsonyabb jövedelmű ugandaiak elől zárná el a közösségi médiát.

Yoweri Museveni, aki Uganda elnöke egészen 1986 óta (1981 és, többször beszélt már arról, hogy mennyire káros az online terjedő pletyka és az álhírek, és hogy ezzel szemben mindenképp fel kell lépnie az államnak. A 2016-os választás idején biztonsági kockázatokra hivatkozva blokkolták az országban a Facebookot és a Twittert is, Museveni győzelme után pedig erre is hivatkozva választási csalásról kezdtek pletykálni az emberek. (Time)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.