Svédország kis szerencsével, de nagyon simán ejtette ki Svájcot

futball
2018 július 03., 16:03
comments 40
[ Error: Hiányzó widget ]

Hiába tűnt esélyesebbnek Svájc, Svédország nagyon jól szervezett védekezéssel és egy szerencsés góllal 1:0-ra nyerte a 2018-as vébé utolsó előtti nyolcaddöntőjét. A svédeknek egyetlen kiemelkedő tehetsége sincs, de eddig ők a világbajnokság legszervezettebb, legmasszívabb csapata.

Akármit is várt az ember egy svájci-svéd meccstől, a mérkőzés eleje bőven alulmúlta. Mindkét csapat várakozó álláspontra helyezkedett, és a szentpétervári stadion közönségének is csak a svéd Berg 8. és 10. percben leadott lövéseinél hördült fel, amelyekre az ügyetlenkedő svájci védelem adott lehetőséget.

A félidő közepén mintha Svájc kicsit felbátorodott volna, és megpróbált közelebb lopózni az ellenfél kapujához, de ezt a svédek gyorsan lereagálták kicsit intenzívebb letámadással, és máris újra jöhetett a meddő semmi. A svájciak megpróbálkoztak néhány beíveléssel is, de ezek már ötletnek is rosszak voltak, és a magas és magabiztos svéd hátvédek nagyon simán hárították mindet.

Forsberget ünneplik
photo_camera Forsberget ünneplik Fotó: Gokhan Balci/Anadolu Agency


A 29. percben Sommer kapusnak kellett bravúrral kitornáznia Berg lövését, de valószínűleg feleslegesen fáradt, mert ha a labda beakad a kapuba, a VAR érvénytelenítette volna egy korábbi svéd kezezés miatt.

Az első épkézláb svájci támadásra a 38. percig kellett várni, amikor Zuber alapvonaltól visszagurított labdáját Dzemaili vágta a svéd kapu fölé. Innentől kezdve néhány percre megélénkült a mérkőzés. A 40. percben Sommer kétségbeesetten nézte végig, ahogy a svájci sorfalon megpattanó svéd szabadrúgás után a labda a jobb kapufája mellett csorgott ki, egy perccel később pedig Ekdal a svájci ötösön teljesen egyedül került hatalmas helyzetbe, de az oldalról érkező labdát nagyon ügyetlenül méterekkel a kau fölé lőtte.

A második félidő elején folytatódott az unalmas, pontatlan, helyenként lassított felvételre emlékeztető játék. A játék képe idpnként olyan lehangoló volt, hogy már-már a legendásan rossz 2006-os svájci-ukrán nyolcaddöntőt idézte meg. Egyik oldalon sem volt jobb ötlet a beíveléseknél, amikből semmilyen veszélyes helyzet nem alakult ki. A papíron kreatívabb svájciaknak sem jutott semmi jobb eszébe, különösen fájó volt a teljesen szürke Xhaka játéka.

Egyedül Forsbergnek volt néhány focira emlékeztető megindulása, és a szorgalom a 66. percben meg is hozta a szerencsét. Ekkor a svájci tizenhatos előterében a svéd 10-es elé került a labda, erős, középre tartó lövését Sommer kapus könnyen védhette volna, de az irányt változtatott Akanjin, és védhetetlenül vágódott a hálóba.

Innentől Svájc volt lépéskényszerben, behozták Embolót és Seferovicet, de ők sem tudtak semmit hozzátenni a támadójátékhoz. Maradtak a beívelések és az egymást követő szögletek, de a higgadt és szervezett svédeket ezek nem nagyon hozták zavarba. Shaqiri is hiába erőlködött fújtatva, egyszer sem tudott lövőhelyzetbe kerülni.

Xhaka és a győztes svédek
photo_camera Xhaka és a győztes svédek Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP


A svédek az utolsó negyedórában át sem mentek a felezővonalon, de Svájc így is csak a 91. percben tudott helyzetbe jutni, amikor Olsen kapusnak kellett megfognia Seferovic veszélyes csúsztatott fejesét. Aztán ahogy ilyenkor lenni szokott, a 93. percben a svédek vezethettek életveszélyes kontrát, a csereként beállt Olssont Lang csak szabálytalanul tudta megállítani. A szlovén Skomina előbb tizenegyest adott és kiállította a svájcit, de a VAR megvizsgálása után végül az előbbi ítéletet a 16-os vonalán éppen kívül eső szabadrúgásra módosította.

Sommer fogta a svéd lövést, és ezzel vége is lett a meccsnek. Svédország 1994 után ismét ott lesz egy világbajnokság negyeddöntőjáben, és várják a Kolumbia-Anglia meccs győztesét. Ibrahimovic otthon puffog, de senkinek sem hiányzik. A svédek négy meccsükön eddig csak a németektől kaptak gólt, és nagyon szervezett, nagyon nehezen verhető csapatnak tűnnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.