Ugyanolyan idegméreg betegítette meg a brit párt, mint amivel Szergej Szkripalra is támadtak

külföld
2018 július 04., 21:12
comments 132

 Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta annak a két brit állampolgárnak a megbetegedését, akiket szombat óta válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában - közölte szerdán késő este a Scotland Yard. Ugyanettől a hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és leánya.

Szerda délután jelentették be, hogy egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi lett rosszul az akkor még azonosítatlan anyagtól Amesbury városában lévő otthonukban, Salisburytől mintegy 16 kilométerre. Mills nem közölte kilétüket, de a helyi hatóságok szerint a nő neve Dawn Sturgess, a férfié Charlie Rowley. 

A rendőrtiszt elmondta, hogy mindketten helyi lakosok. Hozzátette: először, szombat reggel a nő lett rosszul, és kihívták hozzá a mentőket. Ugyanaznap, később a férfi rosszulléte miatt riasztották ismét a mentőszolgálatot ugyanarra a lakcímre. A rendőrség eleinte nem idegmérges támadásra, hanem például szennyezett kábítószerekre gyankodott, de idővel bekapcsolódtak a nyomozásba a terrorelhárítók is. 

A Novicsok nevű, még a Szovjetunió által kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyagot is Szkripalék esetében is a Porton Downban - Amesburytől és Salisburytől néhány kilométerre - működő katonai laboratórium azonosította, amelytől éppen négy hónapja, március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.

Az egykori kettős ügynököt és lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában - ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt kezelik -, de Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak.

A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia és több más ország, köztük az Egyesült Államok számos orosz diplomatát kiutasított. Moszkva hasonló diplomáciai lépésekkel válaszolt. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.