Merkel és Orbán még a sajtótájékoztatón is arról vitatkozott, hogy Európának mennyire kell humánusnak lennie

A magyar miniszterelnök már a találkozó előtt megüzente, hogy Magyarország egyetlen olyan menekültet sem akar visszafogadni, akit visszafordítanak a német határon. Amikor a csütörtöki sajtótájékoztatón erről kérdezték, Angela Merkel elmondta, hogy Magyarországról kevés menekült jön. Ráadásul Magyarország Görögországot tekinti elsődleges érkezési pontnak. Ennek megfelelően a menekültügyi eljárást is ehhez kell igazítják. Merkel elmondta, hogy Ausztria esetében is előfordul ilyen helyzet, amikor először az osztrákok foglalkoznak velük, csak aztán Németország.

Végvári kapitány

Orbán kiemelte, hogy Magyarország azért épített kerítést a déli határaira, hogy visszanyerje az ellenőrzést saját országának területe felett. A németek biztosak lehetnek abban, hogy Magyarország „afféle végvári kapitány módjára Németországot is védi”. A miniszterelnök szerint óriási terhet veszünk le Németország válláról azzal, hogy senkit sem engedünk belépni Magyarország területére.

Fotó: OMER MESSINGER/AFP

Orbán szerint a vita inkább arról szól, hogy mivel szerinte nem Magyarország az első belépési pont az EU területére, hanem Görögország, ezért Magyarországra csak olyanok tudnak érkezni, akik vagy Bulgárián vagy Görögországon keresztül léptek be az Európai Unióba. Attól, hogy regisztráljuk őket, még nem ismerjük el, hogy Magyarország az első belépési pont. 

Ezért Orbán szerint a menekülteket nem Magyarországra, hanem Görögországba kell visszaküldeni.

A bezárkózás nem elég

Merkel elismerte, hogy Magyarország fontos határvédelmi feladatokat lát el. De amikor előkerültek a köztük lévő különbségek, elmondta, hogy 

nem szabad elfelejteni, hogy itt emberekről van szó, akik hozzánk jönnek, és ez arról szól, hogy mik Európa alapelvei. 

A német kancellár szerint nem azzal a céllal védjük a külső határainkat, hogy elzárjuk magunkat mindenkitől, és már csak erről beszéljünk, hogy micsoda bástyát alkotunk. A fő különbség abban áll, hogy szerinte Európa lelkét a humanitás adja. Nem szakadhatunk el attól, hogy az emberek szükséget szenvednek. 

Fotó: OMER MESSINGER/AFP

Orbán szerint is ott húzódik a különbség, hogyan lehet humánusan segíteni. A magyar kormány szerint úgy kell humánusan segíteni, hogy semmilyen pull-faktor ne érvényesüljön. 

„Tehát ha az európaiak által a migránsoknak nyújtott segítségből azt a következtetést vonják le Afrikában és Ázsiában, hogy lehet jönni, akkor jönni fognak” - mondta magyar miniszterelnök, aki szerint erre az az egyetlen megoldás, ha lezárjuk a határokat, a segítséget helyhez visszük, és nem engedjük be azokat, „akik a bajt hozzák. Nem akarunk importálni problémákat”- jegyezte meg. Hozzátette, hogy az ellentétek ellenére még megpróbálnak együttműködni.

Amikor Merkel újra visszatért a migrációhoz, elmondta, hogy 2015-ben egy rendkívüli helyzet alakult ki. Ezért volt fontos, hogy megállapodtak Törökországgal. Emlékeztette, hogy Törökországból is fogadnak menekülteket, mert különben Törökország sem ment volna bele az egyezségbe. Ez a különbség a nézeteik között.

Orbán arra panaszkodott, hogy Németországban sokszor megvádolják a szolidaritás hiányával, közben „Magyarországon 0-24 órában nyolcezer ember áll fegyverrel a határon, és védi azt a határt, ami keresztül, ha belépnek a migránsok, azok eljönnek Németországba”. Orbán szerint hiába van a török megállapodás, mert ha a magyar fegyveresek nem védenék a határt, „akkor naponta 4-5000 migráns érkezne Németországba”. Szerinte az a szolidaritás, hogy megvédik Németországot.

Erre reagálva Merkel elmondta, hogy az nem is kérdés, hogy elismerik Magyarországnak a külső határok védelmét. Majd azt javasolta, hogy álljanak be a fotóskodáshoz.