A Facebook egy kicsit tovább hagyott hozzáférni a felhasználói adataihoz másoknál egy állami pénzekkel kitömött orosz milliárdost

Az amerikai törvényhozás kérdéseire adott hétszáz (700!) oldalnyi írott válaszba rejtve ismerte be a Facebook, hogy 2015-ben, amikor végre véget vetett addigi gyakorlatának, mely alapján a platformjára appokat fejlesztő cégek milliós nagyságrendben porszívózhatták fel Facebook-felhasználók érzékeny személyes adatait, néhány cégnek átmeneti mentességet adott.

Ilyen volt például a Hinge nevű randiapp, vagy a Spotify. És ilyen volt egy orosz nagyvállalat, a Mail.ru.

Senki sem állítja, hogy a Mail.ru bármi illegális dologra használta volna ezeket az adatokat. De a dolog optikája elég rossz:

  • a Facebook az amerikai elnökválasztást megelőző évben, az előválasztási kampány korai szakaszában adott hozzáférést felhasználói adataihoz egy orosz cégnek;
  • egy olyan orosz cégnek, aminek az alapító-tulajdonosát, Jurij Milnert a Paradise Paper iratok alapján dollárszázmilliókkal tömött ki a Kreml;
  • és aki ezt a pénzt részben Facebook-részvényekbe fektette.

A Mail.ru a Wired érdeklődésére először is közölte, hogy kizárólag saját üzleti céljaira és termékfejlesztésre használta a felhasználók adatait, szigorúan a Facebook előírásainak megfelelően. Másrészt elhatárolódott alapítójától, Milnertől, aki "2003 óta nem vezérigazgatója a cégnek, 2010-ben eladta részvényeit, 2012-ben pedig távozott a cég igazgatótanácsából".

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.