A Facebook egy kicsit tovább hagyott hozzáférni a felhasználói adataihoz másoknál egy állami pénzekkel kitömött orosz milliárdost

külföld
2018 július 11., 07:03
comments 18

Az amerikai törvényhozás kérdéseire adott hétszáz (700!) oldalnyi írott válaszba rejtve ismerte be a Facebook, hogy 2015-ben, amikor végre véget vetett addigi gyakorlatának, mely alapján a platformjára appokat fejlesztő cégek milliós nagyságrendben porszívózhatták fel Facebook-felhasználók érzékeny személyes adatait, néhány cégnek átmeneti mentességet adott.

Ilyen volt például a Hinge nevű randiapp, vagy a Spotify. És ilyen volt egy orosz nagyvállalat, a Mail.ru.

Senki sem állítja, hogy a Mail.ru bármi illegális dologra használta volna ezeket az adatokat. De a dolog optikája elég rossz:

  • a Facebook az amerikai elnökválasztást megelőző évben, az előválasztási kampány korai szakaszában adott hozzáférést felhasználói adataihoz egy orosz cégnek;
  • egy olyan orosz cégnek, aminek az alapító-tulajdonosát, Jurij Milnert a Paradise Paper iratok alapján dollárszázmilliókkal tömött ki a Kreml;
  • és aki ezt a pénzt részben Facebook-részvényekbe fektette.

A Mail.ru a Wired érdeklődésére először is közölte, hogy kizárólag saját üzleti céljaira és termékfejlesztésre használta a felhasználók adatait, szigorúan a Facebook előírásainak megfelelően. Másrészt elhatárolódott alapítójától, Milnertől, aki "2003 óta nem vezérigazgatója a cégnek, 2010-ben eladta részvényeit, 2012-ben pedig távozott a cég igazgatótanácsából".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.