Hozzáférhetnek az elhunyt gyerekeik Facebook-fiókjához a német szülők

A német legfelső bíróság szerint a Facebooknak muszáj hozzáférést biztosítania egy elhunyt lány Facebook-profiljához, illetve üzeneteihez a gyászoló anya számára. 

A döntésnek az egyedi történeten túlmutató jelentősége van, hiszen szabályozatlan és meglehetősen ellentmondásos kérdés, hogy mi legyen a meghalt emberek közösségi oldalainak, internetes fiókjainak a sorsa. 

A német bíróság döntése értelmében a szülők ugyanúgy megörökölhetik a közösségi oldalakhoz való hozzáférést, ahogy a Németországban hatályos jogszabályok szerint örökölhetnek elhunyt gyermekeik után maradó fizikai tárgyakat, például naplókat vagy magánleveleket. 

A bíróság erre az örökösödési törvényre hivatkozva döntött úgy, hogy nincs okuk másképp kezelni a digitális tartalmak sorsát. 

A mostani bírósági döntést éveken át tartó pereskedés előzte meg: egy 15 éves lány 2012-ben halt meg egy berlini vasútállomáson, a rendőrség pedig nem tudta eldönteni, hogy a fiatal baleset áldozata lett-e, vagy esetleg öngyilkos lett. A fiatal lány anyja ezért akart hozzáférni a Facebook-fiókhoz, hátha onnan választ kaphatott volna kérdéseire. A Facebook azonban éveken át ellenállt, és nem kívánta átadni a kért információkat. 

Tovább bonyolítja a történetet, hogy a szülők elvileg rendelkeztek is a lányuk jelszavával, ezt ugyanis ő maga adta meg nekik korábban, de amikor megpróbáltak belépni, a Facebook nem engedte, mert a haláleset miatt az oldalt már emlékoldallá alakította át a rendszer. 

Egy berlini bíróság már 2015-ben a nő javára döntött, de a Facebook fellebbezett, másodfokon pedig a bíróság a vállalatnak adott igazat, ugyanakkor az ítélet akkor csak arra tért ki, hogy a szülők nem üzenhetnek az elhunyt gyerekeik ismerőseinek a gyermek fiókján keresztül, de arról nem rendelkezett, hogy magukat az üzeneteket elolvashatják-e a szülők. 

A mostani, végső döntés szerint az adatvédelmi törvények nem vonatkoznak erre az esetre, és a Facebooknak hozzáférést kell biztosítani a fiókhoz. A Facebook német szóvivője az ítélet után arról beszélt, hogy együtt éreznek a családdal, és összetett helyzetben voltak, hiszen közben az is a feladatuk, hogy biztosítsák a rendszerükben egymással kommunikáló emberek adatainak biztonságát. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.