Orbán szerint a NATO-t fenyegető keleti veszélyt úgy hívjuk, hogy Oroszország

politika
2018 július 12., 07:20
comments 255

Az M1-nek, a NATO-csúcs közben adott interjút csütörtökön Magyarország miniszterelnöke, ebben arról beszélt, a tavalyi NATO-csúcshoz képest, amin először vett részt Donald Trump, és aminek a hangulata „érdes”, „pokrócszerű” volt - a mostani találkozón „a NATO állam- és kormányfőinek társasága, a vezetők klubja az összecsiszolódás jeleit mutatja”. A NATO-tagállamok biztonságával kapcsolatban azt mondta,

„keleti és déli veszélyekről beszélünk, de tudunk kell, hogy a két veszély természetrajza jelentősen különbözik egymástól. A keletit úgy hívjuk, hogy Oroszország, a délit pedig úgy, hogy terrorizmus.”

Orbán Viktor szerint az amerikaiak erőteljesen érvelnek amellett, hogy mindenki emelje fel a katonai kiadásait. „Ebben van jogos igény, hiszen a legfontosabb dolog a világban ma a biztonság, a legnagyobb veszély pedig éppen a biztonság elvesztése” – hangsúlyozta.

A migrációról azt mondta, hogy a béke az nem csak úgy kerül veszélybe, hogy háború jön létre, hanem úgy, hogy a békés életnek a föltételei tűnnek el. Vagyis élhetetlenné válik az emberi élet, és akkor a migránsok felkerekednek, és máshol keresnek maguknak országot. Mondjuk éppen a miénket akarják belakni. Ezt részben határvédelemmel kell megakadályoznunk, részben pedig azzal, hogy emberhez méltó élet föltételeinek megteremtésében működünk közre. Nem teremtjük meg helyettük, mert ami ingyen van, az semmit se ér, hanem velük együtt, közösen konszolidáljuk ezeket a térségeket, és így a migráció kiváltó okait sikerül csökkenteni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.