Tizenkét orosz hírszerző ellen emeltek vádat az amerikai elnökválasztás befolyásolása miatt

Az amerikai igazságügyi minisztérium 12 orosz hírszerző tisztet vádolt meg azzal, hogy a a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt feltörték a Demokrata Párt és  Hillary Clinton demokrata elnökjelölt szervereit. Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes szerint hírszerzők adathalász e-maileket és rosszindulatú szoftvereket használtak a támadáshoz. Az így megszerzett információkat DCLeaks és Guccifer 2.0. néven hozták nyilvánosságra. 

A vád szerint 2016 márciusában indították az akciót, amikor elkezdték feltörni a Clinton-kampányban dolgozó alkalmazottak és önkéntesek e-mail-fiókjait.  Rosenstein szerint a vádlottak több amerikai állampolgárral is kapcsolatban voltak, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy amerikaiak is követtek volna el bűncselekményeket.  Az orosz vádlottak nincsenek amerikai őrizetben, és legfeljebb távollétükben születik ügyükben ítélet. 

A célpontok között voltak a választási testületek oldalai, az államtitkárságok és a választási szoftvereket gyártó cégek is. Rosenstein szerint a hackerek 500 ezer választó adatait tudták ellopni az egyik állami választási testület oldaláról.  

A vádemelés a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálatának a legújabb fejleménye. A bizottság arra a kérdésre keresi a választ, hogy Donald Trump elnök kampánystábja összejátszott-e Oroszországgal.

A vádirat szerint az egyik kongresszusi jelölt 2016-ban elkérte az ellopott dokumentumokat Guccifer 2.0-től, amit meg is kapott. Ugyanakkor a jelölt nevét nem írják le a dokumentumban. Rosenstein elmondta, hogy az összeesküvés célja egyértelműen az volt, hogy befolyásolják a választásokat. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.