Tizenkét orosz hírszerző ellen emeltek vádat az amerikai elnökválasztás befolyásolása miatt

külföld
2018 július 13., 16:35
comments 131

Az amerikai igazságügyi minisztérium 12 orosz hírszerző tisztet vádolt meg azzal, hogy a a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt feltörték a Demokrata Párt és  Hillary Clinton demokrata elnökjelölt szervereit. Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes szerint hírszerzők adathalász e-maileket és rosszindulatú szoftvereket használtak a támadáshoz. Az így megszerzett információkat DCLeaks és Guccifer 2.0. néven hozták nyilvánosságra. 

A vád szerint 2016 márciusában indították az akciót, amikor elkezdték feltörni a Clinton-kampányban dolgozó alkalmazottak és önkéntesek e-mail-fiókjait.  Rosenstein szerint a vádlottak több amerikai állampolgárral is kapcsolatban voltak, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy amerikaiak is követtek volna el bűncselekményeket.  Az orosz vádlottak nincsenek amerikai őrizetben, és legfeljebb távollétükben születik ügyükben ítélet. 

A célpontok között voltak a választási testületek oldalai, az államtitkárságok és a választási szoftvereket gyártó cégek is. Rosenstein szerint a hackerek 500 ezer választó adatait tudták ellopni az egyik állami választási testület oldaláról.  

A vádemelés a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálatának a legújabb fejleménye. A bizottság arra a kérdésre keresi a választ, hogy Donald Trump elnök kampánystábja összejátszott-e Oroszországgal.

A vádirat szerint az egyik kongresszusi jelölt 2016-ban elkérte az ellopott dokumentumokat Guccifer 2.0-től, amit meg is kapott. Ugyanakkor a jelölt nevét nem írják le a dokumentumban. Rosenstein elmondta, hogy az összeesküvés célja egyértelműen az volt, hogy befolyásolják a választásokat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt