Törökország orosz légelhárító rendszert venne, ezzel NATO-titkokat veszélyeztet

NATO-titkokat fenyeget Törökország terve, hogy orosz Sz-400-as légelhárító rendszert vegyen, véli az amerikai légierő legmagasabb rangú európai vezetője, Tod Wolters tábornok. A rendszer telepítése során ugyanis az orosz mérnökök értékes információkhoz juthatnak a legmodernebb amerikai lopakodó vadászgép, a dollárszázmilliárdokból kifejlesztett F-35-ös radarelkerülő technikáiról.

Wolters szerint az oroszok, akiket "ismert ellenségeinkként" írt le, az Sz-400-as rendszer törökországi telepítésével "jobban megértheti az F-35-ös képességeit, ez pedig egészen biztosan nem kedvez" a katonai szövetségnek.

Az Egyesült Államok és a NATO ezért most mindent megtenne, hogy megakadályozza az oroszokat az Európába épp csak telepíteni kezdett F-35-ösök kiismerésében. A lopakodó vadászgépből az év végéig negyven darabot állíthatnak rendszerbe a NATO három európai tagállamában, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Olaszországban, Hollandia pedig 2019-ben állíthat hadrendbe 24 darabot.

Törökország is akart ilyen gépeket, de az amerikai törvényhozás most megakadályozhatja az üzletet, amennyiben Törökország valóban az oroszoktól vásárol légvédelmi rendszert. Törökország amúgy egy F-35-öst már átvett júniusban, de a gép kiképzési célokból egyelőre az Egyesült Államokban maradt.

"Törökországnak döntenie kell, hogy a NATO része marad, vagy védelmi szempontból átáll az oroszokhoz" - mondta a török kavarásról David Deptula, az amerikai légierő visszavonult tábornoka, aki szerint a NATO sose fogja saját védelmi rendszerébe integrálni az Sz-400-as rendszert, nehogy akaratlanul is értékes információkhoz juttassa Oroszországot. (Via Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.