Megsértette a választási törvényt a kilépéspártiak kampánya a 2016-os Brexit-szavazáson

külföld
2018 július 17., 09:10
comments 64

61 000 fontra büntette a 2016-os népszavazáson a Brexit mellett kampányoló Vote Leave csoportot a brit választási bizottság. Megállapításaik szerint a Vote Leave több ponton is megsértette a brit választási törvényt.

Először is egy másik kilépéspárti csoporttal, a BeLeave-vel koordinálva a megengedettnél félmillió fonttal (182,5 millió forinttal) többet költött a kampányra.

Másodrészt a költéseikkel sem számoltak el megfelelően, 234 501 fontnyi költést "hiányosan vagy pontatlanul" dokumentáltak, további 12 849,99 font elköltését pedig nem tudták számlákkal igazolni.

A BeLeave kampány alapítóját, Darren Grimest személy szerint is megbírságolták, és ügyében még a rendőrséghez is fordultak, mert a szervezet 665 000 fontos kampánylimit-túllépését utólag úgy próbálták beállítani, mintha azt a pénzt Grimes a magánvagyonából, saját maga költötte volna a kampányra.

Bob Posner, a választási bizottság tagja szerint a Vote Leave a vizsgálat kezdetétől akadályozni próbálta a nyomozást, "kezdve azzal, hogy megkérdőjelezték jogunkat, hogy hatóságként vizsgálatot kezdjünk kampányköltései ügyében". A Vote Leave nem volt hajlandó együttműködni, nem volt hajlandó átadni az iratokat, nem volt hajlandó beszélni a nyomozóikkal, és "arra kényszerítettek minket, hogy jogszabályokban foglalt hatalmunkkal élve kényszerítsük őket a bizonyítékok átadására".

A végül megszerzett bizonyítékok szerinte "tisztán és részletesen" igazolják, hogy megsértették a választási szabályokat.

A Vote Leave a BBC-nek adott válaszában vitatja ezt, szerintük "a választási bizottság jelentése számos hamis gyanúsítást és téves megállapítást tartalmaz, melyek teljes mértékben pontatlanok és nem állják ki egy szigorúbb vizsgálat próbáját".

"Egészen elképesztő, hogy a bizottság a Vote Leave egyetlen egy tagját se kérdezte ki a jelentéséhez" - mondta, ami különösen vicces annak fényében, hogy a választási bizottság szerint a Vote Leave képviselői nem voltak hajlandók beszélni velük. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.