Digitális cukiság: gyűszűvel-tűvel varrta össze a walesi néni az optikai kábeleket, mert lassú volt a net a falucskában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Guardian által forgatott, tényleg elképesztően aranyos, 1:57 másodperces videót nézve az ember ugyanazt az érzést élheti át, mint egy nagyot álomodó, kicsit különc kisemberekről szóló brit filmívígjátékot élvezve, csak éppen ez maga a valóság.

A sztori annyi, hogy a Newsport közelében található, mindössze 365 lakosú kis walesi faluban kritikán aluli volt a sávszélesség, ezért a helyiek összefogtak, hogy szó szerint behozzák a gyors netet Michaelston-y-Fedw-be, egy saját kábelhálózat formájában. Ehhez 24 kilométernyi árkot kellett ásniuk, és mivel MINDENT ők maguk csináltak, egyszerű háztartási szerszámokkal, az optikaikábel-darabokat is nekik kellett összeilleszteniük. Vagyis a többesszám itt félrevezető, mert a kábelek összeillesztésének egyetlen személy, a minifilm főszereplője, Carina volt a felelőse. A nyugdíjas asszony, mit tesz isten, szeret varrogatni, ügyes benne, gyűszűje is van, meg varrótűje, és rá is ért bármikor. A végeredmény: egy aranyos kisfilm - remélem nemsokára jön a moziváltozat - és minden háztartásban 1gGbit/s sebességgel hasító szupernet. Az nem kifejezés, hogy megérdemelték!

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.