Több száz szíriai aktivistát menekített ki az izraeli hadsereg

külföld
2018 július 22., 10:33
comments 134

Az izraeli hadsereg vasárnapra virradó éjjel 422 szíriai aktivistát menekített titokban a szír határ mellől Jordániába. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más európai országok kérésére cselekedtek. Az aktivistákat és családtagjaikat a későbbiekben az Egyesült Királyság, Németország vagy Kanada be is fogadja.

A kimentett aktivisták a Fehér Sisakosok tagjai. A 2003-ban alapított szervezet a lázadók által uralt területeken segíti a civileket, saját állításuk szerint eddig mintegy százezer ember életét mentettek meg. A szír diktátor és a vele szövetséges Oroszország szerint a Fehér Sisakosok a lázadókat segítik a harcban, és dzsihádista szervezetek ügynökei.

photo_camera Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Az izraeli katonák Dél-Szíria harcok alatt álló részeiről mentették ki a szíriaiakat, akik életveszélybe kerültek volna, ha a szíriai kormányerők győzelme után a Damaszkusz által visszafoglalt területeken maradnak. 

Az aktivistákat izraeli autóbuszokon szállították át Jordániába, ahol az őket befogadó országokba történő további utazásukig tartózkodnak. Az akcióról hírt adó katonai közlemény hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra sem kíván beavatkozni a Szíriában zajló belső harcokba, és a damaszkuszi kormányt tekinti felelősnek minden ottani történésért. 

Eredetileg 800 embert akartak kihozni, de majdnem a felük ott maradt. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.