Jól meghurcolták a magyar papot, aki tréfából akasztással és máglyahalállal fenyegető hirdetésben kereste azt, aki csikket szórt a Mária-szobor elé

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Magyarországon, ahol sokáig egy gitáros mise is szinte eretnekségszámba ment, nehéz dolga van a nem komor, unalmas és sótlan katolikus papoknak. Ezt nem kívülállóként, hanem egykori ministránsként mondom. A jelenségre Dóka Ferenc hegyfalui plébános kanosszajárása a legfrissebb példa.

A Szombathelytől nem messze, a Répce mellett fekvő, 800 lelkes Vas megyei falucska plébánosát egy ideje joggal idegesítette az az ismeretlen alak, aki csikkeket szórt a hívek által nagy becsben tartott Mária-szobor előtti virágtartóba.

A plébános ezért idén július 14-én már másodszor adott ki körözést az Ismeretlen ellen, a következő szöveggel, amit a buszmegállóban ragasztott ki, és amiről ebből a blogposztból értesültem:

Körözés II.

Továbbra is keresem azt a bunkó alakot, aki a Mária-szobor előtti virágtartóba szórta a csikkeket. A nyomravezető neve teljes titokban marad, és a nyomravezetői díjat megemelem 30 ezer Ft-ra. Kérem a település lakóit, segítsenek ezt a kártékony alakot kézrekeríteni, hogy elnyerhesse jól megérdemelt »jutalmát«”

A mókás plébános a "jutalmát" szó alá, az összefüggést rajzolt nyíllal is kihangsúlyozva, egy kivégzési módokat listázó kiprintelt internetes szócikket illesztett, amin olyanok szerepeltek, mint

Akasztás
Autodafé
Gázkamra
Golyó általi halál
Karóbahúzás
Kerékbe törés
Keresztre feszítés
Máglyahalál

és így tovább, egészen a villamosszékig.

Amikor ma felhívtam Dóka plébánost azzal, hogy lett-e eredménye a hirdetménynek az eltelt bő hét alatt, egy szomorú hangú ember vette fel a kagylót. Dóka elmesélte, hogy bár ő természetesen viccnek szánta az egészet, a hirdetése olyan hullámokat kavart - a Tények is foglakozott vele - hogy azóta bocsánatot is kért miatta.

„Még a középkorban sem tehettem volna meg! És még harangkötelünk sincsen” 

- jelezte azért, hogy a brit típusú humort még egy ilyen blamázs sem tudta kiölni belőle. Azt azonban többször is hangsúlyozta, hogy senkit sem akart megbántani, túllőtt a célon és a tettért már elnézést kért.

A Mária-szobor lecsikkezése szerinte nagy felháborodást okozott a helyi hívek körében, hiszen a Szűzanya szobra mélyen tisztelt kegytárgynak számít, de elismerte, hogy az ő akciója is szülhetett ellenérzéseket, ami például abból is kiderült, hogy valaki időközben leszedte a hirdetést. „Bár talán már én is levettem volna” - mondta a plébános.

Dóka Ferencet - akit még az önkormányzat is finoman megrótt azért, hogy engedély nélkül helyezett ki hirdetményt - azonban nem tudta megtörni az eset, annyira nem, hogy még mindig bízik abban, hogy egyszer meglesz a tettes, és ő elbeszélgethet vele arról, hogy miért csinált ilyent, mivel nem biztos abban, hogy a illető tisztában volt azzal, mit követett el a csikkezéssel.

Update: A vicces plébános korábban agyba-főbe vert egy postást! Cikkünk publikálása után szúrta ki Urfi kolléga, hogy Dóka Ferenc nem először szerepel a médiában olyan akció miatt, amit hagyományosan nem egy katolikus vagy bármilyen vallású paphoz kötne az ember. Hősünk tíz évvel ezelőtt, amikor még Győrváron volt plébános, egy nap, miután a postás kikézbesített neki egy Szabad Földet, autóba pattant a házvezetőnőjével együtt, megkereste a faluban kerekező fickót, lefékezett mellette, gondosan levette a kerékpáron ülő kézbesítő szemüvegét, átadta a házvezetőnőnek, majd, a nyugat.hu beszámolója szerint "határozott mozdulattal fellökte a férfit, aki beesett az árokba. A plébános utána vetette magát, rátérdelt és elkezdte csépelni a fejét." Az áldozat szerint "Tíz-tizenötször üthetett meg, közben pedig szidott. Szemétnek, mocsoknak nevezett. Végül a házvezetőnője húzta le rólam, de még akkor is belerúgott a lábamba." Dóka a lap megkeresésére egy pillanatig sem tagadta az egészet. Az akcióját azzal magyarázta, hogy a postás korábban a sekrestyése volt, akivel annyira durva konfliktusa támadt, hogy kirúgta a templomszolgát, és az ex-sekrestyés emiatt idegileg ki akarta készíteni őt. Részletek a nyugat.hu cikkében.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.