Jól meghurcolták a magyar papot, aki tréfából akasztással és máglyahalállal fenyegető hirdetésben kereste azt, aki csikket szórt a Mária-szobor elé

ÉLET
2018 július 23., 12:28
comments 194

Magyarországon, ahol sokáig egy gitáros mise is szinte eretnekségszámba ment, nehéz dolga van a nem komor, unalmas és sótlan katolikus papoknak. Ezt nem kívülállóként, hanem egykori ministránsként mondom. A jelenségre Dóka Ferenc hegyfalui plébános kanosszajárása a legfrissebb példa.

A Szombathelytől nem messze, a Répce mellett fekvő, 800 lelkes Vas megyei falucska plébánosát egy ideje joggal idegesítette az az ismeretlen alak, aki csikkeket szórt a hívek által nagy becsben tartott Mária-szobor előtti virágtartóba.

A plébános ezért idén július 14-én már másodszor adott ki körözést az Ismeretlen ellen, a következő szöveggel, amit a buszmegállóban ragasztott ki, és amiről ebből a blogposztból értesültem:

Körözés II.

Továbbra is keresem azt a bunkó alakot, aki a Mária-szobor előtti virágtartóba szórta a csikkeket. A nyomravezető neve teljes titokban marad, és a nyomravezetői díjat megemelem 30 ezer Ft-ra. Kérem a település lakóit, segítsenek ezt a kártékony alakot kézrekeríteni, hogy elnyerhesse jól megérdemelt »jutalmát«”

A mókás plébános a "jutalmát" szó alá, az összefüggést rajzolt nyíllal is kihangsúlyozva, egy kivégzési módokat listázó kiprintelt internetes szócikket illesztett, amin olyanok szerepeltek, mint

Akasztás
Autodafé
Gázkamra
Golyó általi halál
Karóbahúzás
Kerékbe törés
Keresztre feszítés
Máglyahalál

és így tovább, egészen a villamosszékig.

Amikor ma felhívtam Dóka plébánost azzal, hogy lett-e eredménye a hirdetménynek az eltelt bő hét alatt, egy szomorú hangú ember vette fel a kagylót. Dóka elmesélte, hogy bár ő természetesen viccnek szánta az egészet, a hirdetése olyan hullámokat kavart - a Tények is foglakozott vele - hogy azóta bocsánatot is kért miatta.

„Még a középkorban sem tehettem volna meg! És még harangkötelünk sincsen” 

- jelezte azért, hogy a brit típusú humort még egy ilyen blamázs sem tudta kiölni belőle. Azt azonban többször is hangsúlyozta, hogy senkit sem akart megbántani, túllőtt a célon és a tettért már elnézést kért.

A Mária-szobor lecsikkezése szerinte nagy felháborodást okozott a helyi hívek körében, hiszen a Szűzanya szobra mélyen tisztelt kegytárgynak számít, de elismerte, hogy az ő akciója is szülhetett ellenérzéseket, ami például abból is kiderült, hogy valaki időközben leszedte a hirdetést. „Bár talán már én is levettem volna” - mondta a plébános.

Dóka Ferencet - akit még az önkormányzat is finoman megrótt azért, hogy engedély nélkül helyezett ki hirdetményt - azonban nem tudta megtörni az eset, annyira nem, hogy még mindig bízik abban, hogy egyszer meglesz a tettes, és ő elbeszélgethet vele arról, hogy miért csinált ilyent, mivel nem biztos abban, hogy a illető tisztában volt azzal, mit követett el a csikkezéssel.

Update: A vicces plébános korábban agyba-főbe vert egy postást! Cikkünk publikálása után szúrta ki Urfi kolléga, hogy Dóka Ferenc nem először szerepel a médiában olyan akció miatt, amit hagyományosan nem egy katolikus vagy bármilyen vallású paphoz kötne az ember. Hősünk tíz évvel ezelőtt, amikor még Győrváron volt plébános, egy nap, miután a postás kikézbesített neki egy Szabad Földet, autóba pattant a házvezetőnőjével együtt, megkereste a faluban kerekező fickót, lefékezett mellette, gondosan levette a kerékpáron ülő kézbesítő szemüvegét, átadta a házvezetőnőnek, majd, a nyugat.hu beszámolója szerint "határozott mozdulattal fellökte a férfit, aki beesett az árokba. A plébános utána vetette magát, rátérdelt és elkezdte csépelni a fejét." Az áldozat szerint "Tíz-tizenötször üthetett meg, közben pedig szidott. Szemétnek, mocsoknak nevezett. Végül a házvezetőnője húzta le rólam, de még akkor is belerúgott a lábamba." Dóka a lap megkeresésére egy pillanatig sem tagadta az egészet. Az akcióját azzal magyarázta, hogy a postás korábban a sekrestyése volt, akivel annyira durva konfliktusa támadt, hogy kirúgta a templomszolgát, és az ex-sekrestyés emiatt idegileg ki akarta készíteni őt. Részletek a nyugat.hu cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.