Új szintet ért el Trump sértődöttsége: azt fontolgatja, hogy már visszavonult kománytisztviselőkbe is beleszáll

külföld
2018 július 23., 19:56
comments 71

Korábbi amerikai hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztségviselők biztonsági engedélyének visszavonását fontolgatja az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház - az erről szóló híreket Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is megerősítette hétfőn.

A The New York Times című napilap szerint azoktól a tisztségviselőktől vonhatják meg az átvilágítás után kiadott különleges biztonsági engedélyeket, akik bírálták Donald Trump elnököt a 2016-os amerikai választási folyamatba történt, feltételezett orosz beavatkozás ügyében tett állásfoglalásai miatt. Ezt Sanders is megerősítette hétfői sajtótájékoztatóján.

A döntés John Brennant, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetőjét, James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly Trum által menesztett igazgatóját, James Clappert, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetőjét, Susan Rice volt nemzetbiztonsági tanácsadót, Michael Haydent, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetőjét is érintheti. Az indoklás szerint "politikai célokra és pénzcsinálásra" használták fel az egykori közszolgálatukkal járó kiváltságokat. Sanders szerint valamennyien "megalapozatlan vádakat" fogalmaztak meg az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokról.

Az ügyben döntés még nem született, Donald Trump - a Fehér Ház szóvivője szerint - egyelőre "tanulmányozza azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik az engedélyek visszavonását".

Az amerikai tisztségviselők közül sokan megtartják a biztonsági hozzáférésüket még akkor is, amikor már nem töltenek be kormányzati pozíciót. Ennek az az oka, hogy sokan még a lemondásuk/visszavonulások után is adnak tanácsokat, és kapcsolatban maradnak a hírszerző, illetve kormányzati szervekkel.

Trumpot a Putyinnal való helsinki-i találkozója után egyébként egy sor politikus és közszereplő kritizálta, még a saját pártjának tagjai is. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.