Financial Times: Az Európai Bizottság fejenként 6000 eurót fizetne a Földközi-tengerből kimentett menedékkérők befogadásáért

eu
2018 július 24., 06:16
comments 248

A Financial Times arról írt, hogy az Európai Bizottság – hogy enyhítse a nyomást a bevándorlásellenes új olasz kormányon – fejenként 6000 eurót fizetne a Földközi-tengeren lévő hajókról kimentett menedékkérők befogadásáért az őket átvevő tagországoknak.

photo_camera Fotó: Aris Messinis/AFP

A lap úgy tudja, hogy a brüsszeli testület ma teszi közzé a javaslatait a migránsok Európába való beáramlásának megállításáról. Egy meg nem nevezett tisztségviselő szerint ezek közé tartozna az is, hogy az Európai Bizottság anyagi segítséget kínál azoknak az EU- tagországoknak, amik hajlandók ellenőrzött, saját döntésük alapján nyitott vagy zárt központokat létrehozni a területükön.

Az anyagi ösztönzőket azért is vezethetik be, mert a Liga és az Öt Csillag Mozgalom új olasz kormánya megtiltotta a migránsokat mentő hajók kikötését Olaszországban. Illetve a következő 5 hétben még kiköthetnek a menekülők hajói, azt remélik, ezalatt sikerülhet EU-szinten megállapodni az Olaszországba érkezők igazságos elosztásáról.

A Financial Times szerint a brüsszeli kezdeményezés Spanyolországnak jöhet a legjobban, mert ők csak az elmúlt egy hétben több mint 1200, a tengerből kimentett menekültet fogadtak be Az Európai Bizottság reméli: a terhek megosztását célzó javaslatcsomaggal ráveheti az olasz kormányt, hogy tegyen többet azért, hogy az elutasított menedékkérők ne menjenek tovább Olaszországból az EU más országaiba.

Bár az EU 28 tagországában széleskörű az egyetértés, hogy Európán kívüli befogadóközpontokat kellene nyitni, még egyetlen nem EU-s ország sem vállalta, hogy nyitna ilyet. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.