Valószínűleg öngyilkos lett Párizsban a Femen alapítója, aki félmeztelenül rohanta le Vlagyimir Putyint

2018 július 24., kedd 9:35
340

"Amennyire tudom, az nyomasztotta, hogy minden olyan rosszul alakul a világban"

- kommentálta Anna Hucol, a Femen nevű radikális szervezet egyik alapító tagja a hírt, hogy párizsi lakásában holtan találták a világhírű, ukrán gyökerű radikális feminista szervezet másik alapító tagját, Okszana Sacskót. 

"RIP. A legbátrabb és legsebezhetőbb Okszana Sacsko itthagyott bennünket. A családjával és barátaival gyászolunk és várjuk a rendőrség hivatalos verzióját a történtekről. Ebben a pillanatban annyit tudni, hogy tegnap, július 23-án Okszanát holtan találták a párzsi lakásában"

- posztolták ki ma a Femen hivatalos blogjára.

Okszana Sacsko 2013-ban, egy kijevi bíróság ablakából néz ki, a mellkasán a "szabad tüntetéseket!" felirat olvasható. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A Femen női jogokért harcoló radikális feminista akciócsoportoként alakult Kijevben, Ukrajna fővárosában 2008-ban. Öndefiníciójuk szerint a patriarchátus három fő formája, a nők szexuális kizsákmányolása, a diktatúra és a vallás ellen kívántak fellépni.

Már a legelső nyilvános akcióikat is a vizuális sokkolás jellemezte: a kijevi török nagykövetség előtti demonstrációjukra például szándékosan "szexi ápolónőknek" öltöztek, félig átlátszó fehérneműt és rózsaszín magassarkú cipőt húzva. De ekkor még nem akcióztak félmeztelenül. 

A legelső ilyen demonstrációjuk éppen Okszana Sacsko nevéhez fűződött: 2009-ben, egy, az ukrán függetlenség napján tartott tüntetésen félmeztelenül vonult fel. Ez akkora médiafigyelmet irányított a szervezetre, hogy innentől védjegyükké vált a félmeztelenség. De Sacsko volt az is, aki először tiltakozott meztelen fenékkel egy bezárt kijevi nyilvános vécé előtt, a használható közvécék hiánya miatt tartott 2010-es akciójuk során. 

A médiasiker- és figyelem hatására egyre több akciót hajtottak végre külföldön, melyek közül messze a leghíresebb az lett, amikor 2013-ban a hannoveri vásárban félmeztelenül lerohanták az Angela Merkel kancellár társaságában érkező Vlagyimir Putyin orosz diktátort. Putyint sikítozva-kiáltozva kibaszott diktátornak nevezték, amit a testükre is ráírtak.

Angela Merkel az eset utáni sajtótájékoztatón híres módon a védelmébe vette őket, illetve a liberális demokráciák alapját képező szólásszabadságot.

Sacsko ezen a bevetésen is részt vett.

Miután Inna Sevcsenko, a mozgalom akkori vezetője 2013-ban ledöntött egy fakeresztet a Majdan téren Kijevben, a tagok és családjaik halálos fenyegetéseket kaptak. Sevcsenko és Sacsko ezek után Franciaországba emigrált.

A 31 évesen meghalt Sacsko itt segített a helyi Femen-szervezet megalapításában és közben festészetet tanult. Sevcsenko szerint július 20-a óta nem látták, ezután hatoltak be a lakásába, ahol egy angol nyelvű búcsúlevelet is találtak.

(via Szabad Európa Rádió)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt