Meghívták Nemes Jeles László új filmjét a Velencei filmfesztiválra

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői szerda délelőtt bejelentették az augusztus 29-én kezdődő fesztivál hivatalos programját, ebből kiderült, hogy az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje meghívást kapott a fesztivál hivatalos versenyprogramjába. A Filmalap közleményében arról írnak,

utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotása a filmfesztiválra,

akkor Enyedi Ildikó Bűvös vadász című műve szerepelt a versenyprogramban. Nemes Jeles László új alkotása Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be: a Napszálltát a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásába is meghívták.

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia 2015-ben, a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a Nagydíjat. A Saul fia később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjakat is.

A Napszállta a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. A film 2018. szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.