Japánban kivégezték az 1995-ös tokiói gáztámadást szervező szekta megmaradt tagjait

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Életmentés a tokiói metróban a támadás után 1995 március 20-ánFotó: -/AFP

13-an haltak meg és több ezer ember megsérült 1995 márciusában a tokiói metró egyik állomásán, miután az  Aum Sinrikjo néven ismert buddhista szekta tagjai nagy mennyiségű toxikus szarint engedtek ki szabadjára, és a mérges gáz utasokat mérgezett meg.

A szekta azt akarta elérni a merénylettel, hogy kirobbantsa a harmadik világháborút és kiszabadítsa a világot a kapitalizmus karmaiból. 

A japán igazságügyi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy kivégezték a szekta megmaradt hat tagját. A merénylet főszervezőjét, Asahara Sokót és hét másik társát július elején már kivégezték. 

A kivégzés azért tartott ilyen sokáig, mert az ügyet többször tárgyalták, és a halálos ítélet kihirdetése és végrehajtása között hat évnek kell a Japán törvények szerint eltelnie. 

Shoko Asahara képe egy japán televízióbanFotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

A japán hatóságok az Aum Sinrikjót sejtették egy korábbi, 1994-ben nyolc halálos áldozatot követelő, 600 ember sérülésével járó merénylet és más gyilkosságok mögött is. 

Az 1995-ös támadás után több hidrogén-cianiddal végrehajtott akció is hozzájuk kötődött, és ugyan bizonyítani nem sikerült, erős a gyanú, hogy akcióik végrehajtásához orosz segítséget kaphattak.

Kivégezték többek közt azokat a szektatagokat is, akik az idegmérget a szerelvényekre szállították és akik toborozták a fiatalokat a szervezethez. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.