Vidnyánszky Attila visszautasítja a jelölést a kritikusok díjára, mert nem jelölik elégszer a kritikusok díjára

2018 július 26., csütörtök 21:22
115

A Nemzeti Színház igazgatója híres róla, hogy utálja a kritikusokat, mert azok se a múltban, se az utóbbi években nem értékelték kellőképpen a munkásságát. Ez az érzület olyan egészen kicsinyes gesztusokban is megnyilvánul, mint hogy nem nagyon ad szakmai jegyet a színháza előadásaira. 

A Színházi Kritikusok Céhe már a nyolcvanas évek óta osztja éves díjait. Pénz nem jár vele, mégis van értelme, mert itt tényleg olyanok szavaznak, akik rengeteg előadást néznek és elemeznek. A szavazásnak például feltétele, hogy valaki 90 előadást lásson az évadból, ennek a kitételnek idén 24 kritikus felelt meg, ők választották ki a szerintük legjobbakat.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és Orbán Győző a Tehetség határok nélkül című gálán a Nemzeti Színházban (2016) Fotó: Kovács Tamás

Az egyik legrangosabb díj a legjobb előadásé, amelyre idén ezeket jelölték:

  • A salemi boszorkányok, szombathelyi Weöres Sándor Színház, Alföldi Róbert rendezése
  • Bánk bán, Nemzeti Színház, Vidnyánszky Attila rendezése
  • Borisz Davidovics síremléke, Újvidéki Színház, Alekszandar Popovszki rendezése

Vidnyánszky Attilának azonban nem tetszett, hogy jelölték a díjra a Bánk bánját, ezért levelet írt, amelyet a színikritikusok közzé is tettek

Tisztelt Színházi Kritikusok Céhe!

Az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalata íratja velem ezeket a sorokat.

Annyi „furcsaság”, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

Ha van rá mód és lehetőség, kérem, állítsanak más jelöltet az általam rendezett előadás helyére.

Az Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban.

Tisztelettel:

Vidnyánszky Attila rendező

A válaszlevélben az áll, hogy sajnos nem tudják visszavonni a jelölést, mert az nem Vidnyánszkynak szól, hanem az egész előadásnak, annak minden alkotójának.

Tisztelt Vidnyánszky úr!

Rendezése, a Bánk bán a legjobb előadás kritikusdíjának egyik várományosa. Ez az Ön munkáján kívül a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja.

Mindazonáltal tudomásul vesszük, hogy Ön semmisnek tekinti, és hogy erről mások is tudjanak, készséggel nyilvánosságra hozzuk levelét, amennyiben nincs ellene kifogása.

Üdvözlettel:

Színházi Kritikusok Céhe

A Nemzeti Színház alkotóit amúgy szokták jelölni a díjra, tavaly pont nem, de 2015-ben például négy jelölést kaptak, 2016-ban Trill Zsolt, Törőcsik Mari és Zsótér Sándor itteni munkáját jelölték, míg maga Vidnyánszky meg is nyerte a legjobb rendezés díját 2004-ben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt