A Moby Dick basszusgitárosa feljelentést tett a soproni fociklub csődjének ügyében

sport
2018 július 27., 12:24
comments 28

Gőbl Gábor soproni önkormányzati képviselő (aki évekig Jobbik színekben politizált, de néhány hete a többi városi képviselővel együtt kilépett a pártból), a Moby Dick thrashmetálzenekar basszusgitárosa, egyben a Soproni FAC 1900 SE nevű, szintén soproni, de megye 1-es focicsapat elnöke a Facebookon jelentette be, hogy rendőrségi feljelentést tett a Soproni VSE tavaly még NB2-es fociklubjának, illetve az azt üzemeltető Soproni Vasutas Futball Kft.-nek a csődbemenetele miatt. Gőbl hűtlen kezelésre és sikkasztásra gyanakszik az ügyben.

A helyi politikus feljelentésében azt írja, hogy a klubot

„2011 óta Sopron MJV önkormányzat közgyűlésének jóváhagyása mellett évről évre jelentős mértékű 25.000.000 – 35.000.000 Ft adófizető pénzből származó működési támogatásban részesítette”.

Azon belül is

„2015–2016–2017 években Sopron MJV mindösszesen 118.000.000 Ft összeggel járult hozzá a társaság működési költségeihez!”

De Göbl tudomása szerint a kft-nek több más forrásból is komoly bevételei voltaK:

„Az SVSE Futball Kft. a Magyar Labdarúgó Szövetség részére szerződésbe foglalva átadta a szerepléshez kapcsolódó vagyoni jogait, mely alapján az MLSZ szezononként több tucat millió forinttal járult hozzá a sportvállalkozás sikeres és fenntartható üzemeléséhez!”

A cég gazdálkodásáról a képviselő azt is leírta, hogy

„A SOPRONI VASUTAS FUTBALL Kft. – minden egyéb bevételén ( jegy és bérlet bevétel, szponzori bevételeken) túl, úgynevezett TAO-s társasági adó felajánlási szerződéseken keresztül is szezononként 35-45 millió Ft-os bevételre tett szert. Az OPTEN.HU adatai szerint a társaságnak, 2016-ban 340 millió forint, 2017-ben 247 millió forint volt a bevétele.”

Göbl szerint „a fenti tényadatokból világosan látszik, hogy a Soproni Vasutas Futball Kft nem a bevételeihez igazította a kiadásait, ha mindezek mellett pontosan meg nem állapított, de a sajtóban megjelent 140-150 millió Ft körüli ADÓSSÁG keletkezett! A bértartozás, szállítói tartozás, köztartozás nem tette lehetővé, hogy a labdarúgó vállalkozás indulási licencet szerezhessen ezért nem indulhatott a Nemzeti Bajnokság III. vonalában! A fentiek alapján, HŰTLEN KEZELÉS, de akár a SIKKASZTÁS GYANÚJA is joggal felmerülhet, amely cselekmények elkövetése esetén büntetőjogi felelősség megállapítása szükséges.”

A Soproni Vasutas csődjéről és a 140 millió feletti tartozás sztorijáról a HVG írt részletes cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.