Ügyes magyarok: Buzás Aliz ilyen gyönyörű grafikákkal illusztrálta a Washington Post cikkét

MŰVÉSZET
2018 július 27., 18:35
comments 48

Pár napja jó kis, vagyis jó nagy gasztrocikk jelent meg a Washington Post nyomtatott és online változatán is, amiben a szerző, Tom Sietsema pár hónap alatt körbejárt-körbetesztelt hatot az Egyesült Államok legnépszerűbb, pontosabban legnagyobb forgalmú független éttermei közül. (Az ő fogalmaik szerint az a „független étterem”, ami nem valami nagy lánc tagja, tehát azonos néven legfeljebb öt darab létezik.)

Sietsema azt próbálta kitapogatni, mi a népszerű helyek titka, mitől vonzanak annyi vendéget. A titok amúgy - meglepetés! - a jó elhelyezkedés és a kedves, jó hangulatú személyzet. De a cikkben az volt a még érdekesebb, hogy egy magyar grafikus, ráadásul egy Budapesten élő, Buzás Aliz illusztrálta irtó vidám és klasszul kinéző, a szó legjobb értelmében gyermeki grafikákkal.

photo_camera Buzás Aliz

Meg is kerestem azonnal egy villáminterjúra. Buzás, aki 2016-ban végzett a MOME mesterképzésén, már korábban is szerepelt a 444-en, a diplomamunkájával, a 47-es villamosról készített füzetével és a budapesti tömegközeledési eszközökről szóló magánkiadású könyvével.

444: Először dolgoztál a Washington Postnak?

Buzás: Igen, most először dolgoztam velük.

444: Hogy találtak rád, vagy te rájuk?

Buzás: A Behance oldalamon találtak rá egy régebbi saját projektemre, és ez nagyon tetszett nekik.

Ebben a stílusban kérték, hogy készítsek nekik 7 illusztrációt az éttermekről szóló cikkükhöz, ami online és printben is megjelent.

444: Mi volt az a projekt?

Buzás: A világ 8 híres piacáról csináltam illusztrációkat.

444: A Washington Post esetében hogy nézett ki a dolog? Küldtek fotókat a helyekről, hogy azok alapján dolgozz?

Buzás: Küldtek egy listát a kiválaszott helyek nevéről és Google Street View-fotókat az épületekről.

444: Mik a megrendeléseid jellemző műfaja? Magazinillusztrációk? Reklámplakátok? Vagy valami egész más? Könyvillusztráció például?

Buzás: Könyvillusztrációk, magazinillusztrációk, de igazából nagyon színes és változó munkáim szoktak lenni. Mindig dolgozom valami saját projekten is a futó munkák mellett, és az a tapasztalatom, hogy ezekből a szerelemprojektekből jön a legtöbb váratlan megkeresés, mint például most a Washington Post.

444: Te melyik munkát szereted a legjobban ezek közül?

Buzás: Amit nagyon szerettem mostanában, az nem külföldi volt, hanem a Közlekedési Múzeumnak készítettem egy kis kiadványt:

444: Kiknek dolgoztál már a nemzetközi mezőnyben?

Buzás: Korábban dolgoztam már a Facebooknak és kisebb külföldi cégeknek is, de dolgozom itthoni állandó partnerekkel is, mint például a Coffee 42, akikkel már azt hiszem több, mint 6 éve dolgozunk együtt:

link Forrás

444.: És ezt az egészet Magyaroszágról tolod?

Buzás: Budapesten élek, igen. Sok Budapesttel foglalkozó melóm is volt az utóbbi időben, például budapesti kerületes poszterek, vagy a közlekedéses könyvünk, amit magánkiadásban adtunk ki, szóval Budapest eddig elég központi téma volt nálam, most kezdek lecsatlakozni róla talán...

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.