A legkisebb értékű venezuelai pénzérmével százszor lehetne megtankolni egy terepjárót

külföld
2018 július 29., 09:03
comments 111

A hét közepén derült ki, hogy a korábban tervezett három helyett öt nullát vágnak le a venezuelai pénznem, a bolivár végéről a hiperinfláció miatt. Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentése vélhetően azzal állt összefüggésben, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrevetítései szerint a dél-amerikai országban az infláció elérheti akár az egymillió százalékot az év végéig.

Az infláció idén júniusban meghaladta a 46 ezer százalékot. Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwében az előző évtized végén volt.

A Bloomberg írta meg a nullák levágásának egyik sajátos következményét: Venezuelában jelenleg messze a legolcsóbb a benzin az egész világon, most mégis drágulhat majd. Egyszerűen azért, mert nem marad elég kis címletű pénz a forgalomban ahhoz, hogy fizetni lehessen vele a benzinért. A nullák levágása után a forgalomban maradó legkisebb érme annyit fog érni, hogy a helyi benzinárak mellett egy terepjárót száz alkalommal lehetne megtankolni.  

Elértéktelenedett bankjegyekből épített installáció
photo_camera Elértéktelenedett bankjegyekből épített installáció Fotó: Juan Torres/NurPhoto

A pénzrendszer átalakítása után az új, 50 centes érme 50 ezer régi bolivárt ér majd, míg jelenleg mintegy 500 bolivárba kerül csak, hogy teletankoljunk egy terepjárót. Egyelőre kérdés, mit kezd majd ezzel a helyzettel az ország vezetése. Felmerült, hogy árat emelhetnek majd, a gázolaj ebben az esetben 50 centbe kerülne, ami tízszeres áremelés lenne. 

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A havi minimálbér mintegy 250 forintnak felel meg Venezuelában, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság nagy része nem tud rendesen táplálkozni, vagy éppen alapvető egészségügyi ellátáshoz jutni. Ennek következtében rengeteg ember elhagyta hazáját a gazdasági válság elől menekülve. 

A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolás Maduro államfő ugyanakkor a Nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért. (MTI, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.