Súlyos pusztítást okozott a skót dűnéken Trump golfpályája

külföld
2018 július 29., 07:32

Brit közérdekű adatigénylők jutottak hozzá azokhoz a dokumentumokhoz, melyekből kiderült, hogy Donald Trump golfközpontja 'részben elpusztította' a skóciai Aberdeenshire közelében található dűnehálózatot. 

A skót örökségvédelmi hivataltól évek óta vártak állásfoglalást azok a természetrajongók, akik attól tartottak, hogy az ingatlanberuházás kárt tehetett a homokbuckákban. A hatóság most erősítette meg, hogy valóban, komoly károk történtek az SSSI besorolással bíró természetvédelmi területen. 

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Éppen ezért elképzelhető, hogy a terület el is fogja veszteni ezt a besorolását, mivel a különleges homokviszonyai, illetve élővilága is károsodott a 2012-es építkezés óta. A golfklub építésével ugyanis nemcsak a talajt mozgatták meg a kivitelezők, de új típusú növényeket is ültettek, ami felborította a homokbuckák természetes élővilágát. A területre jellemző különleges felszínalaktani tulajdonságok jelentősen visszaszorultak. 

Trump annak idején azért kaphatott építési engedélyt a védett dűnék mellé, mert hatezer munkahelyet jelentő ötcsillagos, 450 szobás szállodát, sportkomplexumot, valamint lakóingatlanokat ígért. Ebből az évek során eddig mindössze egy golfpálya, egy apró klubház és étterem és egy gyakorlópálya valósult meg, illetve a helyi majorsági épületet egy 16 szobás butikhotellé alakította át. 

Helyi lakosok és politikusok szerint ezekért a beruházásokért cserébe nem lett volna szabad elpusztítani a nagyon érzékeny ökoszisztémát. Pedig, mint felidézik, Trump 2008-ban azt ígérte, hogy meg fogja védeni a terület természeti értékeit. 

Mint a Guardian felidézi, mivel a terület természetvédelmi besorolás alatt állt, elvileg nem lehetett volna nagyívű beruházást megvalósítani, de Trump állítólag azzal érvelt, hogy ha nem építkezhet a kiemelt terület déli végéhez, akkor az egész projektet lefújja. Azt is felvetette, hogy ha kész lesznek a beruházással, a régió környezetvédelmi szempontból még jobban is fog járni. A Trump Organization tavaly amúgy azt jelentette, hogy a golfpálya környékén a környezetvédelmi helyzet első osztályú. 

Környezetvédők azonban nem értenek egyet ezzel a megállapítással: az eredetileg érintetlen, vadregényes terület egy emberi kezek által ápolt táj lett, ezzel pedig épp az az eredeti tulajdonsága lett oda, amiért a védelmi besorolást is megkapta a környék. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.