Súlyos pusztítást okozott a skót dűnéken Trump golfpályája

Brit közérdekű adatigénylők jutottak hozzá azokhoz a dokumentumokhoz, melyekből kiderült, hogy Donald Trump golfközpontja 'részben elpusztította' a skóciai Aberdeenshire közelében található dűnehálózatot. 

A skót örökségvédelmi hivataltól évek óta vártak állásfoglalást azok a természetrajongók, akik attól tartottak, hogy az ingatlanberuházás kárt tehetett a homokbuckákban. A hatóság most erősítette meg, hogy valóban, komoly károk történtek az SSSI besorolással bíró természetvédelmi területen. 

Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Éppen ezért elképzelhető, hogy a terület el is fogja veszteni ezt a besorolását, mivel a különleges homokviszonyai, illetve élővilága is károsodott a 2012-es építkezés óta. A golfklub építésével ugyanis nemcsak a talajt mozgatták meg a kivitelezők, de új típusú növényeket is ültettek, ami felborította a homokbuckák természetes élővilágát. A területre jellemző különleges felszínalaktani tulajdonságok jelentősen visszaszorultak. 

Trump annak idején azért kaphatott építési engedélyt a védett dűnék mellé, mert hatezer munkahelyet jelentő ötcsillagos, 450 szobás szállodát, sportkomplexumot, valamint lakóingatlanokat ígért. Ebből az évek során eddig mindössze egy golfpálya, egy apró klubház és étterem és egy gyakorlópálya valósult meg, illetve a helyi majorsági épületet egy 16 szobás butikhotellé alakította át. 

Helyi lakosok és politikusok szerint ezekért a beruházásokért cserébe nem lett volna szabad elpusztítani a nagyon érzékeny ökoszisztémát. Pedig, mint felidézik, Trump 2008-ban azt ígérte, hogy meg fogja védeni a terület természeti értékeit. 

Mint a Guardian felidézi, mivel a terület természetvédelmi besorolás alatt állt, elvileg nem lehetett volna nagyívű beruházást megvalósítani, de Trump állítólag azzal érvelt, hogy ha nem építkezhet a kiemelt terület déli végéhez, akkor az egész projektet lefújja. Azt is felvetette, hogy ha kész lesznek a beruházással, a régió környezetvédelmi szempontból még jobban is fog járni. A Trump Organization tavaly amúgy azt jelentette, hogy a golfpálya környékén a környezetvédelmi helyzet első osztályú. 

Környezetvédők azonban nem értenek egyet ezzel a megállapítással: az eredetileg érintetlen, vadregényes terület egy emberi kezek által ápolt táj lett, ezzel pedig épp az az eredeti tulajdonsága lett oda, amiért a védelmi besorolást is megkapta a környék. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.