Iráni kurd menekült, ausztráliában élő indiai, olasz és német professzorok kapták a „matek-Nobelt”

tudomány
2018 augusztus 01., 14:03
comments 135

Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh matematikusoknak ítélte oda a Nemzetközi Matematikai Unió a Fields-érmet, amelyet gyakran a matematika Nobel-díjának is neveznek.

A szervezet az 1936-ban alapított elismerést négyévenként ítéli oda 40 évesnél fiatalabb matematikusoknak a területükön elért kiemelkedő eredményekért. Az unió Rió de Janeiróban zajló nemzetközi kongresszusán szerdán adták át az érmet, amellyel 15 ezer kanadai dollár is jár.

Peter Scholze 2018 Fields-érmese a bonni egyteem katedráján magyaráz.
photo_camera Peter Scholze 2018 Fields-érmese a bonni egyteem katedráján magyaráz. Fotó: VOLKER LANNERT/AFP

Caucher Birkar, a Cambridge-i Egyetem professzora iráni kurd menekült, aki még egyetemi tanulmányai idején kért politikai menedékjogot az Egyesült Királyságban. A 40 éves Birkar az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért kapta meg az elismerést.

A Rómában született 34 éves Alessio Figalli a Zürichi Műszaki Egyetem tanára, a variációszámítás és a parciális differenciálegyenletek szakértője.

A díjazottak legfiatalabbja a Bonni Egyetemen dolgozó 30 éves Peter Scholze, akinek kutatása a számelmélet és a geometria közötti metszéspontra irányulnak. Scholze 24 évesen Németország legfiatalabb professzora volt. Az indiai születésű ausztrál Akshay Venkatesh 36 éves, a számelmélet és a reprezentációs elmélet kutatója a Princeton és a Stanford Egyetemeken.

A kanadai John Charles Fieldsről elnevezett érmet megalapítása óta 61 matematikusnak ítélték oda. (Az orosz Grigorij Perelman, aki 2006-ban érdemelte ki az elismerést, nem vette át a díjat.) A kitüntettek között egyetlen nő van, az iráni Marjam Mirzakani, aki az amerikai Stanford Egyetem professzora volt, az ívelt felületek szimmetriáját kutató matematikus tavaly halt meg rákban.

A rangos nemzetközi matematikai díjak közül hármat is szoktak „matematikai Nobelként” emlegetni: a Fields-érmen kívül a Wolf-díjat és a norvég király által alapított Abel-díjat. Ezek közül a Fields-érem az egyetlen, amelyet sosem nyert el magyar matematikus. A Wolf-díjat megkapta Erdős Pál, Lax Péter és Lovász László is (1983-ban, 1987-ben és 1999-ben; illetve díjazott volt Roaul Bott is, aki ugyan budapesti születésű, de gyermekkorától Amerikában élt; Lax Péter is magyarországi születésű amerikaiként kapta a díjait, a ma 92 éves professzor 1941-ben, 15 évesen kényszerült elhagyni az országot), az Abel-díjat pedig Lax Péter és Szemerédi Endre.  (via MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.