Egyre több fiatal azért szeretne plasztikai műtétet, hogy jobban hasonlítson a kedvenc Snapchat-filterjére

A képmegosztásalapú közösségi média, például a Snapchat vagy az Instagram, illetve az ezekhez használt filterek és retusáló appok elterjedése erőteljes - és gyakran negatív - hatással van a felhasználók, és azon belül főleg a fiatalok önképére és pszichés állapotára egy, a JAMA Facial Plastic Surgery nevű plasztikai sebészeti oldalon megjelent cikk szerint.

Az írás szerint tudományos bizonyíték van arra, hogy a filterezett önarcképek térhódítása konkrétan hozzájárul a testképzavar kialakulásához. Ami nem valami ártalmatan, egyszerű elégedetlenség az alakunkkal vagy az arcvonásainkkal, hanem súlyos személyiségzavar. A tünetei közé tartozik, hogy az ember bármit megtenne a képzelt testi tökéletlenségeinek az eltűntetéséért, gyakran jár ismétlődő kényszercselekvésekkel, mint az öncsipkedés vagy a bőr sikálása kefével, és az ettől szenvedők némelyike a plasztikai sebészek visszatérő kuncsaftja lesz. Bescslések szerint az emberek 2 százaléka szenvedhet tesképzavartól.

Egy nemrég készített tanulmány a manipulált szelfik kamaszlányokra gyakorolt hatását vizsgálta. Azt találták, hogy a filterhasználat gyakorisága összefüggésben van azzal, hogy az illető mennyit aggódik az alakja miatt. Aki többet retusál, az hajlamos túlbecsülni a saját testsúlyát és testméreteit. A kutatók azt találták, hogy a testképzavarban szenvedők gyakran azért fordulnak a közösségi médiához, hogy önmaguknak bizonyítsák a vonzóságukat. Aki a vizsgáltak közül többet használta a közösségi médiát, sok képet osztott meg magáról és előszeretettel kommentálta mások hasonló képeit, az nagyobb eséllyel bizonyult testképzavarosnak.

Az írás egy olyan közvéleménykutatásból is idéz, ami szerint a megkérdezett amerikai plasztikai sebészek 55 százalékánál jelentkezett azzal páciens 2017-ben, hogy a szelfiken való jobb kinézet végett szeretné megoperáltatni magát. Két évvel azelőtt még csak az orvosok 42 százalékának volt legalább egy ilyen ügyfele.

A plasztikai sebészi szlengbe új kifejezés került be Amerikában: a Spachat diszmorfia. Ez azt takarja, amikor a kuncsaft nem egy híres emberre szeretne hasoníltani, hanem saját maga megsnapchat-filterezett mására.

A filterek irreális és képtelen szépségideálokat ültetnek az ilyesmre hajlamosak, főleg a kamaszok fejébe, sokakat teljesen kétségbeejtve. Az viszont remnykeltő, hogy még a szaklap sem számolt be olyan páciensről, aki a filterekről ismert állatfüleket operáltatta volna magára.Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.