Nagyon olcsó Budapesten filmet forgatni

FILM
2018 augusztus 03., 04:19
comments 83

Tavaly több mint 2000 filmforgatási célú közterület-használati kérelem érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt.-hez, idén pedig július közepéig több mint 1000 engedélyt kértek – közölte a cég a Világgazdasággal. Egy átlagos napon országszerte legalább 5 különböző helyen forognak a kamerák mozi-, tévé- és reklámfilmek forgatásán. A tavalyi kérelmek közül kb. 1900 Budapestre vonatkozott, vidéki helyszínekre valamivel több, mint 100, és idén is hasonló az arány.

A díjakat a mozgóképről szóló 2004-es törvény melléklete szablya meg: a világörökségi területek forgatási napidíja alig 2000 forint/m2, a főváros kiemelt turisztikai helyszíneit négyzetméterenként már 800 forintért is meg lehet kapni, a vidéki helyszínekre pedig 200 forinttól adnak engedélyt.

Az MNF szerint „a díjtételek mértékének megváltoztatása kizárólag a törvény módosításával lehetséges”, de ilyen kezdeményezés nincs.

A közterületek filmforgatási célból való bérbeadására az MNF szerződik a gyártókkal, de a közterület-használat az önkormányzatoknak hoz bevételt. A filmalap igazgatási szolgáltatási díjat számít fel, ami tavaly 46 millió, az idei első fél évben 19 millió forint volt.

A Világgazdaság 13 kerülettől és a fővárostól megkérdezte, mennyi pénz jött ebből: Budapest bruttó 272 millió forintot szedett be ezen a jogcímen 2017-ben, idén júliusig pedig 88 millió forint jött össze.

A IX. kerület az előző évben 35 millió forintot szedett be, a VIII. 38 milliót, a VI. kerület pedig tavaly januártól júniusig 40 millió forintot számlázott ki, és az idei első fél évben is 30 milliónál jár.

Terézváros jelezte, hogy a kerület annyira népszerű, hogy a lakosság nyugalmának védelmében nem növelni, hanem csökkenteni igyekeznek a parkolóhelyek kiesésével, közlekedési nehézségekkel és az itt élők számára egyéb kellemetlenségekkel járó forgatási igényeket.

Nemrég Ferencvárosban kerültek összetűzésbe a filmkészítők a helyiekkel, miután figyelmeztetés nélkül vitték el a IX. kerületi lakosok autóit. (VG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.