A filmesek magánakciója volt, hogy elszállították a ferencvárosi lakosok autóit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
  • Rendszeresen filmes stábok foglalják el Ferencváros belső részeit.
  • Egy június eleji forgatás miatt figyelmeztetés nélkül vitték el a IX. kerületi lakosok autóit. 
  • A polgármester azt mondja, a gyártó cég szállította el a kocsikat, és ők mulasztották el tájékoztatni a tulajdonosokat is.
  • Az önkormányzat fillérekért adja át a IX. kerületiek lakókörnyezetét. Támogatják az iparágat.

Korábban megírtuk, hogy Belső-Ferencvárosban május 30-án a Proton Projekt kft. minden előzetes figyelmeztetés nélkül forgatás miatt kiürített és elfoglalt utcákat. Akik nem tudtak időben elállni, azoknak az autóit a cég egyszerűen megfogta és elvitte. A lakók és közös képviselőik kiakadtak. Volt aki tejjel bombázta a kiérkező autószállítót.

A filmesek elismerték

Ferencváros polgármestere, Bácskai János kérdéseinkre válaszolva azt írja, hogy  ő engedélyezte a területfoglalást, de ettől függetlenül mulasztás történt. Viszont állítása szerint nem ők, hanem a filmesek hibáztak. Nem értesítették időben az embereket és nem biztosítottak számukra parkolási lehetőséget. A rendeletből nem egyértelmű, hogy kinek a feladata előre figyelmeztetni a várható káoszra. A polgármester azt írja, hogy a cég már elismerte a mulasztás és utólag tájékoztatta a lakókat:

„ A helyszíni megbeszélés során a produkciós cég munkatársa elismerte a mulasztásokat. A megbeszélés idejére a Bálnában már biztosították a parkolóhelyeket az autósok számára. Az elszállítást a produkciós cég végezte. A szerződésben azonban az is benne foglaltatik, hogy erről az illetékes rendőrkapitányságot írásban értesíteniük kell.”

Fotó: Ács Dániel/444

A bevétel nem meghatározó

Arra a kérdésünkre is választ kaptunk, hogy mennyit fizetnek a filmesek a területhasználatért.

„Önkormányzatunk nem anyagi haszonszerzés céljából engedélyezi a filmforgatásokat a kerületben. Döntésünknek oka, hogy ezzel is támogathatunk egy dinamikusan fejlődő iparágat, úgyis, mint a magyar filmgyártást. Az ebből származó bevétel a kerület működtetése szempontjából nem meghatározó.”

Az aktuális filmforgatásból a kerület bruttó 2 122 832 forint nyereséghez jut. Ennek a 30 százalékát kapják meg az érintett házak kárpótlásul. Ez azt jelenti, hogy ha alsó hangon 20 érintett házzal számolunk, akkor az egy hétig tartó káoszért cserébe minden ház berakhat a kasszájába bruttó 31842 forintot, ami naponta bruttó 4548 forintot jelent. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.