Újabb szankciókkal sújtanák Oroszországot amerikai szenátorok

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az orosz olaj- és energetikai projekteket, illetve az uránimportot is megnehezítenék, emellett politikusok és gazdasági szereplők ellen is szankciókat vezetnének be amerikai szenátorok. A javaslatot republikánusok és demokraták közösen jegyzik, egyik legfőbb támogatója a republikánus Lindsay Graham, aki szerint a jelenleg érvényben levő szankciók "kudarcot vallottak", mert láthatóan nem rettentették el Oroszországot attól, hogy beavatkozzon a novemberi félidős választásokba.

Dan Coats (a pulpitus mögött) nemzeti hírszerzési igazgató, illetve John Bolton (b2) nemzetbiztonsági főtanácsadó, Christopher Wray (j2) FBI igazgató és Kirstjen Nielsen (j1) belbiztonsági miniszter az orosz beavatkozásról tartott 2018. augusztus 2-i tájékoztatójukon.Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az amerikai hírszerzés vezetői csütörtökön háttérbeszélgetést tartottak amerikai újságíróknak. Ez már önmagában is ritka alkalom, az pedig szinte példátlan, amilyen nyíltsággal beszéltek Oroszország az amerikai választási rendszer elleni támadásairól. Többük, így Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter is nevén nevezte Oroszországot, mint külföldi szereplőt, amelyik az amerikai választási rendszer feltörésén és manipulálásán dolgozik.

Az amerikai választási rendszerek elleni konkrét támadások, illetve az amerikai közbeszéd befolyásolására tett kísérletek tényét Dan Coats hírszerzési főigazgató, illetve John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó is megerősítette. Ők és Nielsen is Trump káderei, így némileg váratlan volt, hogy a Putyinnal rendkívül barátságosan viselkedő, az oroszok amerikai kavarását közös sajtótájékoztatójukon fel se vető Trumppal szemben ilyen nyíltan beszélnek az orosz beavatkozásról az amerikai belpolitikába.

Coats ugyan részletekbe nem ment bele, de határozottan kijelentette, hogy az orosz zavarkeltés mögött a Kreml áll. Szerinte Oroszország "számos eszközzel" próbálja befolyásolni a félidős választások eredményét, például "jelöltektől és kormánytisztviselőktől" is megpróbált adatokat lopni. Coats, Nielsen, Bolton, illetve tőlük függetlenül, egy másik eseményen Jim Mattis védelmi miniszter is hangsúlyozta, hogy a szövetségi hatóságok, a titkosszolgálatok és a hadsereg "aktív lépéseket tesznek a választások védelmében". (Via MTI, The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.