Újabb szankciókkal sújtanák Oroszországot amerikai szenátorok

külföld
2018 augusztus 03., 04:45
comments 74

Az orosz olaj- és energetikai projekteket, illetve az uránimportot is megnehezítenék, emellett politikusok és gazdasági szereplők ellen is szankciókat vezetnének be amerikai szenátorok. A javaslatot republikánusok és demokraták közösen jegyzik, egyik legfőbb támogatója a republikánus Lindsay Graham, aki szerint a jelenleg érvényben levő szankciók "kudarcot vallottak", mert láthatóan nem rettentették el Oroszországot attól, hogy beavatkozzon a novemberi félidős választásokba.

Dan Coats (a pulpitus mögött) nemzeti hírszerzési igazgató, illetve John Bolton (b2) nemzetbiztonsági főtanácsadó, Christopher Wray (j2) FBI igazgató és Kirstjen Nielsen (j1) belbiztonsági miniszter az orosz beavatkozásról tartott 2018. augusztus 2-i tájékoztatójukon.
photo_camera Dan Coats (a pulpitus mögött) nemzeti hírszerzési igazgató, illetve John Bolton (b2) nemzetbiztonsági főtanácsadó, Christopher Wray (j2) FBI igazgató és Kirstjen Nielsen (j1) belbiztonsági miniszter az orosz beavatkozásról tartott 2018. augusztus 2-i tájékoztatójukon. Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az amerikai hírszerzés vezetői csütörtökön háttérbeszélgetést tartottak amerikai újságíróknak. Ez már önmagában is ritka alkalom, az pedig szinte példátlan, amilyen nyíltsággal beszéltek Oroszország az amerikai választási rendszer elleni támadásairól. Többük, így Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter is nevén nevezte Oroszországot, mint külföldi szereplőt, amelyik az amerikai választási rendszer feltörésén és manipulálásán dolgozik.

Az amerikai választási rendszerek elleni konkrét támadások, illetve az amerikai közbeszéd befolyásolására tett kísérletek tényét Dan Coats hírszerzési főigazgató, illetve John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó is megerősítette. Ők és Nielsen is Trump káderei, így némileg váratlan volt, hogy a Putyinnal rendkívül barátságosan viselkedő, az oroszok amerikai kavarását közös sajtótájékoztatójukon fel se vető Trumppal szemben ilyen nyíltan beszélnek az orosz beavatkozásról az amerikai belpolitikába.

Coats ugyan részletekbe nem ment bele, de határozottan kijelentette, hogy az orosz zavarkeltés mögött a Kreml áll. Szerinte Oroszország "számos eszközzel" próbálja befolyásolni a félidős választások eredményét, például "jelöltektől és kormánytisztviselőktől" is megpróbált adatokat lopni. Coats, Nielsen, Bolton, illetve tőlük függetlenül, egy másik eseményen Jim Mattis védelmi miniszter is hangsúlyozta, hogy a szövetségi hatóságok, a titkosszolgálatok és a hadsereg "aktív lépéseket tesznek a választások védelmében". (Via MTI, The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.