Összevesztek kommentelés közben, majd az egyikük úgy döntött, pokollá teszi a másik életét

INTERNET
2018 augusztus 04., 12:45

Sokáig az volt a legjobb az internetben, hogy olyan emberekkel is könnyen kapcsolatba kerülhettünk, akikkel egyébként sosem találkoznánk, de a Gizmodo nemrég egy olyan online rémálomról számolt be, amiből kiderül, hogy egyben a legpokolibb tulajdonsága is pont ugyanez.

Beszóltál? KICSINÁLLAK!!

A lengyel származású Monika Glennon már 12 éve él családjával az Alabama állambeli Huntsvilleben, ahol ingatlanügynökként dolgozik. 2015 szeptemberében egy reggel azzal hívta az egyik ismerőse, hogy valaki nagyon bizarr dolgokat posztolt róla a munkahelye Facebook-oldalára. Monika először arra gondolt, hogy biztos csak valamelyik ügyfél akadékoskodott. De aztán a következő három évben azt kívánta, bárcsak ennyiről lett volna szó, mert ennél sokkal súlyosabb volt a helyzet. 

Kiderült, hogy valaki írt róla egy posztot a She's A Homeswrecker oldalára, amit a házasságtörő férfiak szeretőinek gyalázására hoztak létre. Az oldalon megjelent történet szerint egy házaspárnak Monika volt az ingatlanügynöke, és a feleség az egyik nap arra érkezett meg az egyik kinézett házba, hogy Monika és a férj a padlón dugnak. 

A névtelen szerző ráadásul részletekbe menően leírta a jelenetet. Ócska ribancnak nevezte Monikát, aki minden tisztességes nő ellensége, és mindenkit figyelmeztetett, hogy ne alkalmazzák ingatlanügynökként. Arra is kitért, hogy a megcsalás miatt elváltak, és szinte mindent elvett a férjétől. Azt állította, hogy még fényképei is vannak az esetről, de a poszthoz nem ezeket közölte, hanem azt, amit Monika munkahelyi profiljáról lopott le. Persze ezen a képen kívül egyetlen valós eleme sem volt a történetnek. 

photo_camera A poszt bírósági dukumentumba került másolata

Monika nemcsak azon döbbent le, hogy a történet teljesen kitalált volt, de ötlete sem volt, hogy ki írhat róla ilyeneket. Ráadásul egy Ryan Baxter nevű Facebook-felhasználónak köszönhetően nemcsak a munkahelyének az oldalán jelent meg a megcsalós kamuposzt, hanem a férje, a rokonai és az ügyfelei is külön megkapták a történetet.  

Monika először a Homewrecker kommentszekciójában próbálta tisztázni, hogy a történetből semmi sem igaz, és valaki csak le akarja járatni. De mivel mégiscsak egy kommentszekcióról van szó, az első reakció rögtön az volt, hogy „Hmmm, miért találna ki bárki egy ilyen meredek történetet?” Egyébként ez volt az a kérdés, amire pont Monika szerette volna a legjobban megtudni a választ.

De közben a megcsalásról szóló poszt vészes sebességgel kezdett terjedni az interneten: más oldalak is átvették, köztük a BadBizReport is, ahol több mint 95 ezren olvasták el. 

Nem sokkal később a Google a nevére előbb dobta ki a szexsztorikat, mint az ingatlanhirdetéseit. 

Ez persze anyagi károkkal is járt. Monika úgy számol, hogy az elmúlt három évben nagyjából 200 ezer dollártól esett el. Ezért is gyanakodott először arra, hogy valamelyik rivális ingatlanügynök találhatta ki róla a történetet, vagy valamelyik ismerős, aki irigy volt rá. „Egy ilyen után újragondolod az életed összes kapcsolatát. Minden embert végignéztem az életemből, az idegeneket is, és csodálkoztam, ki tehet ilyesmit és miért” - mondta Monica a Gizmodónak.

Végül 100 ezer dollárt költött ügyvédekre, hogy megtalálja a tettest, aki véletlenül sem egy sértődött ügyfél, rivális ingatlanügynök vagy egy bosszúálló ismerős volt, 

hanem egy random idegen, akinek Monika egyszer reagált egy kommentjére a Facebookon.

De min veszhettek össze ennyire?

2014-ben sokaknak nem tetszett, hogy egy alabamai tini mosolygós szelfit posztot a Twitterre Auschwitzból. Az esetről rengetegen beszámoltak, többek között az alabamai WHNT News 19 csatorna is, ami aztán arra kérte a nézőit, hogy írják meg a véleményüket kommentben. 

photo_camera Fotó: Facebook/gizmodo

Elég nagy vita alakult ki arról, hogy lehet-e ilyet csinálni. Ebben Monika igyekezett megvédeni a tinit, mert szerinte a gyerekek követnek el hibákat, de legalább járt az emlékhelyen. És megjegyezte azt is, hogy a lányra rárontó kommentelők felháborodása ugyanarra az ítélkező mentalitásra emlékezteti, mint ami ehhez a borzalmas időszakhoz vezetett a történelemben.

De egy Mollie Rosenblum nevű nő ezzel mélységesen nem értett egyet, szerinte Auschwitzban nem lehet szelfizni. Hangsúlyozta, hogy ő is zsidó származású, és hogy a többiek nem tudják felfogni, mit jelent a holokauszt. Erre Monika azzal válaszolt, hogy Auschwitz nem csak az ő, hanem mindenki tragédiája, hiszen sokféle embert öltek meg ott, köztük lengyeleket is.

Ennyi volt a vita. Aki látott már hírek alatti kommentfolyamot, még nem is gondolná különösebben durvának. Monika is gyorsan megfeledkezett róla.

De nem úgy Mollie Rosenblum, aki még napokig dühöngött Monika válasza miatt. Igaz, neki sem volt könnyű akkoriban: két gyereket nevelt és teljesen rácsúszott a metamfetaminra, ráadásul a hatóságokkal is voltak zűrös ügyei. 

Végül elhatározta, hogy bosszút áll Monikán: néhány órányi keresés után már tudott róla annyit, hogy 2014 augusztusában megírhassa a megcsalásos történetet a Homewreckerre, amit az oldal csak egy évvel később, 2015 szeptemberében közölt. Addig Rosenblum már meg is feledkezett a történtekről, de Monikának elkezdődött az online pokol.

Bár az oldal kiköti, hogy a leírt történeteknek igaznak kell lenniük, sosem csináltak belőle nagy ügyet, ha kiderül, hogy mégsem, mert a törvény szerint úgysem perelhetők azért, amit a felhasználók megosztanak náluk.

Ahogy elkezdett terjedni a történet, Monika egyre jobban félt, hogy rákattannak a szexuális ragadozók, és sokan csak azért jelentkeznek majd az ingatlanhirdetéseire, mert dugni akarnak vele. Ráadásul valamivel később a Report My Ex nevű oldalon is megjelent róla egy álbeszámoló, ahol az állítólagos férj részletezte, milyen volt vele. Pont ezek miatt Monika megkérte a férjét, hogy minden alkalommal kísérje el, amikor valakinek egy eladó lakást mutat, és még egy biztonsági kamerát is szereltek a házukra.

Sikerült megtalálnia, ki tette tönkre az élettét

Monika hiába írt az összes oldalnak, amelyik átvette a történetet, hogy kamu, és töröljék, egyikük sem vette le. Ezért 2016-ban úgy döntött, hogy a bíróságon próbálja visszaszerezni az életét. Becsületsértési és szerzői jogi pert is indított, mert engedély nélkül használták fel a munkahelyi oldalán szereplő fotót. Ennek a köszönhetően tudta megszerezni azokat a IP-címeket, aminek keresztül megtalálta a poszt terjesztőit.

Először kiderült, hogy Ryan Baxter, aki a történetet Monika összes ismerősének elküldte, valójában egy Hannah Lupian nevű kaliforniai nő volt, aki miután rájött, hogy panaszt tettek ellene, azonnal eltűnt a Facebookról. Ő csak egy túlbuzgó troll volt, aki elolvasta a történetet, és igyekezett minél nagyobb kárt okozni neki. De a kamu sztorit nem ő írta.  

Mollie Rosenblum nem menekült el. Amikor megtalálták, először írt egy bocsánatkérő levelet Monika ügyvédjének, amiben kikötötte, hogy ha nem állítják le az ellene folyó jogi eljárást, „kész megvédeni magát”, és nyilvánosságra hozza az eredeti beszélgetésüket. Mivel a keresetet nem vonták vissza, Rosenblum 2017 szeptemberében a BadBizReport kommentszekciójában és a Facebookon is bocsánatot kért, amiért azt hazudta Monikáról, hogy rajtakapta, amint munka közben a férjével dugott. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mindezt azért tette, mert szerinte Monika antiszemita. Továbbra is őt hibáztatta, mert szerinte rossz emberbe kötött bele.

Amikor Monika meglátta az újabb kommentet, megrémült, mert két év küzdelem után a legkevésbé sem hiányzott neki, hogy újabb hazugságokat kezdjenek terjeszteni róla. 

Élőben mindenki lehiggad

Írt Rosenblumnak, hogy már eddig is szörnyű károkat okozott neki, inkább találkozzanak, és kérdezzen tőle, amit csak akar. A találkozó össze is jött az alabamai Athensben, ahol Rosenblum lakott, és négy órán át beszéltek.

Elmondta, hogy először egy gazdag picsának gondolt. Ez a baj a közösségi oldalakkal. Csak feltételezések alapján ítélsz emberekről” -mondta Monika a találkozóról, ahol Rosenblum mindent magára vállalt írásban, amit elkövetett.

A találkozó hatására Rosenblum is lehiggadt, utána újra visszatért a BadBizReport oldalára, hogy bocsánatot kérjen Monikától. Azt írta, „Mrs Glennon valójában egy kedves és jószívű ember, akivel nagyon sok közös értékünk van. Kérem, fogadják el a legmélyebb bocsánatkérésemet azért a sok kárért, amit neki és a szeretteimnek okoztam”. Majd megpróbálta törölni az eredeti posztot a Homewreckerről, de az oldal nem engedte. Ehhez még kellett, hogy az észak-alabamai szövetségi bíróság idén júliusban Monikának adjon igazat. Az ítélet kimondta, hogy a poszt megsértette a képhez fűződő szerzői jogait, megsértette a magánszféráját, beavatkozott az üzleti ügyeibe és szándékosan érzelmi megrázkódtatást okozott neki.

A felejtés joga

És a Homewrecker a bírósági felszólításra azonnal le is vette a posztot, de a BadBizReport még ekkor sem volt erre hajlandó. Azt mondták, hogy aki egyszer oda felkerül, az ott is marad. Egyébként a mai napig elérhető. 

A bíróság a keresőket is kötelezte, hogy tüntessék el a történet összes mutációját, hogy az még véletlenül sem ugorjon elő, ha valaki rákeres  Monika Glennon nevére. Európában a felejtés joga mindenkinek jár. A törlés természetesen nem automatikus, de bárki kérheti, és a Google-nek pedig eleget kell tennie a kérésnek. Az Egyesült Államokban ez nem ilyen egyszerű, ott külön fizetni kell azért, ha valaki el akarja távolítani a róla szóló, kellemetlen tartalmakat. A Google pedig bírósági döntéseknél is minden egyes esetben külön megvizsgálja, hogy eltávolítsa-e a posztot. 

Monika azt mondta, hogy az eset óta sokkal elővigyázatosabb lett az interneten. Lezárta a Facebook-profilját, hogy kevesebb információt tudjanak róla lehalászni. De a cikkek alatti kommentelés továbbra sem adta fel. Legfeljebb arra figyel, hogy ne legyen túl provokatív. 

A bíróság még nem döntött arról, hogy Monika mennyit igényelhet vissza a perköltségből. Csakhogy sem Rosenblum, sem Lupian nem tűntek olyannak, mint akiktől túl sok pénzt lehetne behajtani. 

A Gizmodo szerette volna megkeresni Rosenblumot is, de mivel a nő tavaly november óta börtönben ül egy emberrablási ügy miatt, nem tudták elérni.