Vigyázz, ha a Perfectum Consultingnál fektetted be a pénzedet, mert törvénytelenül gyűjtöttek betéteket

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a prágai székhelyű Perfectum Consulting CZ SE-nek, hogy jogosulatlanul betétet vagy más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtsön. A társaság – Investment GP és Global Property (GP) Capital SE márkaneveken is – irreálisan magas hozamot és tőkegaranciát ígér ügyfeleinek.

- áll a Nemzeti Bank friss közleményében.

Ebből az is kiderül, hogy az MNB emberei magukat ügyfélnek kiadva pénzt kötöttek le a cégnél, majd előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is tartottak. A Prfectum ugyan prágai székhelyű, de van budapesti irodájuk és az MNB szerint korábban volt magyar nyelvű honlapjuk is.

(A honlap kurta keresés után ma is elérhető itt, bár a mellékelt telefonszám már nem él.)

A jegybank eddigi adatai szerint az – Investment GP és Global Property (GP) Capital SE márkanevekkel is dolgozó – Perfectum Consulting CZ SE megfogalmazása szerint minimum négy éves „lekötési idő” és legalább 10 millió forintnyi befektetési összeg fejében (a befizetett tőke egy százalékát kitevő szerződéskötési díjjal) évi nettó 9,5 százalék garantált „eredményt” és tőkegaranciát ígér. Ezt állításuk szerint lakóingatlanokból álló portfóliójuk jövedelméből teremtenék elő.

A Perfectum Consulting CZ SE azonban nem rendelkezik az MNB engedélyével vagy regisztrációjával pénzügyi tevékenység végzésére Magyarországon. Az MNB ezért ma közzétett végzésében ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB még 2018 márciusában a Perfectum Consulting CZ SE-re, illetve márkanevére vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában a fogyasztóknak.

A Perfectum Consulting annyira sötét hátterű cég, hogy 2012-ben ügyvezetője Budapesten előzetesbe került. A HVG akkor azt írta, hogy

a cég vagyoni fedezet nélkül vállalt kötelezettséget kölcsönügyletekben, továbbá kötvénykibocsátással is foglalkozott, és ennek keretében különböző összegeket vett át kötvényt jegyzőktől elszámolási kötelezettséggel, valamint ingatlanalapú életjáradéki szerződéseket is kötött több magánszeméllyel. Az ügynek eddig több mint ötven sértettje van.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.