Vonáék úgy vártak a Simicska-bombára, mint Gandalf felmentő seregére a Helm-szurdoki csatában

POLITIKA
2018 augusztus 08., 16:56
comments 360

Vona Gábor egyelőre búcsúzik a politikától, és influencernek áll, vlogot indít. Most a tájékozott olvasók előtt megjelent a kép, hogy a Jobbik hajdani pártelnöke oldalra fordított propelleres baseball-sapkában, kamerába visítva gyúrja a csillámos, nyúlós slime-ot, hiperventillálva üvölti, hogy iratkozzatok, lájkoljatok, kommenteljetek, majd fejest ugrik egy fürdőkád főtt Vifonba, ahol már vígan debel Szabyest és az egész Fanta Elnöki Főnökség.

Bárcsak!

A szerda este kiposztolt első részben ehelyett Vona öltönyben beszél a demokráciáról, illetve erről kérdezgeti az utca emberét:

link Forrás

Puzsér után

Valójában Vona közéleti csatornát indít, amit később közösségi finanszírozásból, és szponzorációkból kíván fenntartani. Egy keddi sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy jelenleg részben a kormány médiája tartja el. Több millió kártérítési pénzt fizettek neki az elveszített rágalmazási perek után, és még bőven nincsenek a végén.

A 6-8 perces videók heti rendszerességgel jelennek majd meg, és olyan témákról lesz bennük szó, mint a magyarországi cigányság helyzete vagy éppen a gamification kérdése. Takonyszerű slime-ba nem fog könyékig turkálni, viszont G. Fodor Gáborral szívesen készítene interjút a csatornáján. Közvetlenül pártpolitikával nem kíván foglalkozni.

„Se a testem, se a lelkem nem kívánja a pártpolitikát.”

A vlogger egyáltalán nem nulláról indul, ugyanis Facebook-oldalát már 532 ezren lájkolják. Ez több, mint amennyien az Index oldalát követik. Így kezdeti elérése biztosan lesz a videóknak. Inkább az a kérdés, hogy fenn tudja-e tartani az érdeklődést. Van-e erős témája, amiben újat tud mondani és talál-e formát, hangot hogy ezeket át tudja adni. Eddig nagyon kevés magyar közéleti vlog indult, és amik indultak, azok is hamar kifulladtak. A volt politikus sem sok mintát lát maga előtt. Puzsér Róbert online munkásságát tartja szinte egyedül inspirálónak. Célközönsége a fiatalok és a határon túlra vándorolt magyarok, abban nem nagyon hisz, hogy az időseket sikerül elérnie.

Túlélni a NER-t

Dancsó Péter rémálma az elveszített 2018-as választásról is beszélt: a NER-t szerinte nem választás útján fogják leváltani, és abban sem biztos, hogy a legutóbbi voksolás valódi választás volt. Szerinte sokkal inkább volt ez egy összetett, fideszes logisztikai művelet, egy olyan meccs, ahol a szabályokat a Fidesz írja és a partjelző, a bíró és mindenki más is az ő emberük. 

Hogy akkor miért indult el a választásokon? Idealizálta  a magyar társadalmat. Nem hitte, hogy az embereknek szüksége van az Orbán-koktélra, amit Horthyból és Kádárból kevert ki a miniszterelnök. Tévedett. A miniszterelnök a mixet kitöltötte, és az embereknek ízlett.

„A NER-t csak túlélni lehet, demokratikusan leváltani nem.”

Az Orbán-rendszer ettől függetlenül szerinte el fog bukni, de nem választásokon. Az a fő kérdés, hogy a bukásakor az egyes ellenzéki erők milyen kondícióban lesznek. Ő azon a véleményen van, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek össze kell fognia, és együtt kihúzni addig, amíg megreccsen a rendszer. Elmondta, hogy ő már Schiffer Andrásnak 2016-ban felvetette, hogy induljanak közösen a 18-as választásokon. Ez nyugati legitimitást adhatott volna a Jobbiknak, vidéki hálózatot, kiépített szervezetet az LMP-nek. Hibának tartja, hogy ezt az együttműködést akkor nem erőltette jobban.

Gandalf nem jött

A választások eredményéről  azt mondta, hogy ők valóban hittek benne, hogy nem nyer a Fidesz, vagy legalábbis meggyengül annyira, hogy ha nem is egy, de két lépésben lebontható a rendszerük. Simicska Lajossal kapcsolatban elmondta, hogy most sem bánja, hogy nem csapta rá az előttük kinyitott ajtót. El kellett fogadni a lehetőséget, hogy bemehetnek a Hír Tv-be, hogy szóba állnak velük a Magyar Nemzetben és hogy plakátokon kampányolhatnak. Pláne, hogy akkor minden ellenzéki párt előtt megnyíltak a Simicska-média kapui.

Vona azt is bevallotta, hogy úgy vártak Simicska Lajos NER-döntő, mindent borító nagy sztorijára, atombombájára, mint a Helm-szurdoki csatában Gandalf utolsó pillanatban érkező felmentő seregére. De Gandalf nem jött. Helyette indul a vlog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.