Trump stábja erőt megfeszítve dolgozott azon, hogy Trump ne cseszhesse szét a NATO-t

A New York Times értesülései szerint Trump kül- és biztonságpolitikai stábjának vezetői a júniusi G7-csúcs kudarca után, amikor Trump távoztában visszavonta aláírását a találkozó zárónyilatkozatáról, fejvesztett tempóban kezdtek dolgozni azon, hogy ez a júliusi NATO-csúcson véletlenül se ismétlődhessen meg. Ebben még Trump olyan hűséges emberei is segédkeztek, mint John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó. A lap értesülései szerint az amerikaiak már a NATO-nagykövetek előkészítő értekezletén keresztül verték a találkozó zárónyilatkozatát, hogy az már el legyen fogadva a csúcs idejére.

Jelezték európai szövetségeseiknek, hogy most nincs helye az ilyen előkészítő tárgyalásokra jellemző vitáknak, alkudozásoknak, mert nem kockáztathatják meg, hogy Trump akármin megsértődve úgy hagyja ott a csúcsot, hogy nem írja alá a zárónyilatkozatot.

Trump még így is majdnem robbantott, amikor hirtelen már nem is azt követelte, hogy a NATO tagállamai azonnal emeljék GDP-arányosan két százalékra hadi kiadásaikat - erre a 2014-es NATO-csúcson elfogadottak alapján 2020-ig van idejük -, hanem hogy hadi kiadásaik érjék el a GDP 4 százalékát. Emellett kétségbe vonta a NATO egyik legfőbb alapelvét, hogy az egyik tagállamot érő támadásra a szövetség közösen válaszol.

A NATO csúcstalálkozója ezektől a kellemetlen közjátékoktól eltekintve meglepően békésre sikerült - olyannyira, hogy egyes sajtóértesülések szerint a csúcstalálkozó második napján Trump azért csapott botrányt, mert nem tetszett neki, hogy az amerikai sajtóban a nyugodt hangulatról írnak.

"Az elnök nemzetbiztonsági stábja remek munkát végzett, hogy legalább minimálisan sikeres legyen a csúcstalálkozó" - értékelte a történteket a New York Timesnak James Stavridis nyugalmazott tábornok, aki egykor a szövetség európai főparancsnoka volt. (Via The New York Times)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.