Trump stábja erőt megfeszítve dolgozott azon, hogy Trump ne cseszhesse szét a NATO-t

A New York Times értesülései szerint Trump kül- és biztonságpolitikai stábjának vezetői a júniusi G7-csúcs kudarca után, amikor Trump távoztában visszavonta aláírását a találkozó zárónyilatkozatáról, fejvesztett tempóban kezdtek dolgozni azon, hogy ez a júliusi NATO-csúcson véletlenül se ismétlődhessen meg. Ebben még Trump olyan hűséges emberei is segédkeztek, mint John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó. A lap értesülései szerint az amerikaiak már a NATO-nagykövetek előkészítő értekezletén keresztül verték a találkozó zárónyilatkozatát, hogy az már el legyen fogadva a csúcs idejére.

Jelezték európai szövetségeseiknek, hogy most nincs helye az ilyen előkészítő tárgyalásokra jellemző vitáknak, alkudozásoknak, mert nem kockáztathatják meg, hogy Trump akármin megsértődve úgy hagyja ott a csúcsot, hogy nem írja alá a zárónyilatkozatot.

Trump még így is majdnem robbantott, amikor hirtelen már nem is azt követelte, hogy a NATO tagállamai azonnal emeljék GDP-arányosan két százalékra hadi kiadásaikat - erre a 2014-es NATO-csúcson elfogadottak alapján 2020-ig van idejük -, hanem hogy hadi kiadásaik érjék el a GDP 4 százalékát. Emellett kétségbe vonta a NATO egyik legfőbb alapelvét, hogy az egyik tagállamot érő támadásra a szövetség közösen válaszol.

A NATO csúcstalálkozója ezektől a kellemetlen közjátékoktól eltekintve meglepően békésre sikerült - olyannyira, hogy egyes sajtóértesülések szerint a csúcstalálkozó második napján Trump azért csapott botrányt, mert nem tetszett neki, hogy az amerikai sajtóban a nyugodt hangulatról írnak.

"Az elnök nemzetbiztonsági stábja remek munkát végzett, hogy legalább minimálisan sikeres legyen a csúcstalálkozó" - értékelte a történteket a New York Timesnak James Stavridis nyugalmazott tábornok, aki egykor a szövetség európai főparancsnoka volt. (Via The New York Times)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.