Tehenekkel akarják jobb útra téríteni a svédek az elítéltjeiket

2018 augusztus 13., hétfő 17:52
145

Reggel 6 óra van, és Alfred már serényen feji a tejet a tehenekből. Hazamenni azonban később sem fog, Alfred ugyanis egy elítélt, aki a munkája befejeztével a cellájába fog visszatérni.

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Az AFP hétfőn egy rövid riportot közölt az úgynevezett svéd nyitott börtönökről. Ezek “minimum” biztonsági besorolású börtönök, több ilyen is van az országban, és 60 elítéltnek adnak otthont. Egyikük Alfred - akinek a nevét az újság megváltoztatta -, és akit illegális fegyverviselésért ítéltek fel. Ő Rodjanban, a svéd büntetés-végrehajtás egyik farmtelepén dolgozik, elsősorban tehenekkel foglalkozik. Más elítéltek növényeket öntöznek, füvet nyírnak.

Ami különleges ezekben a nyitott börtönökben, hogy tényleg nyitottak: a cellaajtókat például Rodjanban nem zárják. Nincsenek biztonsági kamerák és drótkerítések se.

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Pedig a létesítményben az engedély nélküli vezetéstől a testi sértésig sokféle ok miatt ülnek elítéltek. Őket azonban a svéd büntetés-végrehajtás úgy minősítette, hogy nem jelenetenek veszélyt a társadalomra. “Minden nap megszámoljuk a rabokat reggel, délben és este, és tudjuk, hogy egész nap merre vannak” - mondta a létesítmény vezetője. Ha valaki problémát okoz, magasabb biztonsági fokozatú börtönbe kerül.

A statisztikák szerint Svédországban nagyon alacsony az elítéltek száma, mindössze 0,5 jut belőlük 1000 lakosra. Ez pont a fele például a francia adatnak. Ehhez képest Svédország duplaannyit költ rájuk, mint Franciaország a saját az elítéltjeire, és nagy hangsúlyt fektetnek a reintegrációra is.

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

“A mi rendszerünk feladata, hogy ezeket az embereket úgy juttassuk vissza a társadalomba, hogy ne kerüljenek újra börtönbe” - mondta Britt-Marie Johansson, a rodjani intézmény vezetője.

A statisztikák szerint Svédországban a visszaesők száma csupán az elítéltek harmada, ami épp a fele a francia adatnak.

Visszatérve Alfredhoz, ő azt mondta, a tehenek nagyon megnyugtatják, és azzal viccelődött, hogy az állatok sokkal inkább be vannak zárva kerítések mögé, mint ők, a rabok. (AFP)