Visszatért, hogy belenézzen ISIS-es kínzói szemébe, és megkérdezze, miért voltak gyávák

Ricardo Vilanova spanyol fotós nyolc hónapot töltött az Iszlám Állam fogságában. 19 másik emberrel volt összezárva, kínozták fizikailag és lelkileg is, végignézte több társa kivégzését. 2014-ben szabadult, a spanyol kormány valószínűleg fizetett érte. Nem sokat beszélt arról, amit átélt, azt mondta, nem akarja, hogy ő legyen a sztori, és szinte rögtön szabadulása után ismét munkába állt.

Most viszont lehetősége volt, hogy találkozzon két fogvatartójával, és élni is akart ezzel. Vilanovát az Iszlám Állam egyik elitegységének nevetett „Beatles” tartotta fogva: ők voltak a Nyugat-Londonból érkezett férfiak. Közülük Mohammed Emwazi („Jihadi John”) 2015-ben halt meg egy dróntámadásban, Aine Davis pedig Törökországban ül börtönben terrorvádak miatt. A csoport két másik tagja, Alexanda Kotey és El Shafee Elsheikh viszont amerikai őrizetben vannak Észak-Szíriában, egy pontosan meg nem határozott helyszínen. Velük találkozott Vilanova. Azt mondta, a szemükbe akart nézni.

Ricardo Vilanova

A két férfivel először újságírók készítettek interjút. Kotey és Elseikh tagadják a vádakat. Azt állítják, csak védelmet kaptak az Iszlám Államtól, és nem találkoztak egyik tússzal sem. Viccelődtek, semmiféle megbánást nem mutattak, és csak arról érdeklődtek, hogyan ábrázolják őket a világban. A vádak szerint közben kínoztak, kereszre feszítettek, kivégeztek embereket.

Az interjú után Ricardo Villanova maga is belépett a szobába. A hangulat egyből megváltozott. Arról kérdezte őket, üzennek-e valamit az áldozataik gyerekeinek, és hogy miért menekültek el gyáván a harctérről. Az Iszlám Állam elit alakulatának nevezték magukat, de ők voltak az elsők, akik elmenekültek, amikor Rakka elesett.

Alexanda Kotey és El Shafee Elsheikh

A két férfi nem mondott semmit, elkezdték leszerelni a mikrofonjaikat. Az interjúnak vége lett. Villanova még egy utolsó képet tudott készíteni róluk, mielőtt becsukták előtte az ablakot. (Guardian/BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.