Visszatért, hogy belenézzen ISIS-es kínzói szemébe, és megkérdezze, miért voltak gyávák

külföld
2018 augusztus 13., 07:36
comments 435
link Forrás

Ricardo Vilanova spanyol fotós nyolc hónapot töltött az Iszlám Állam fogságában. 19 másik emberrel volt összezárva, kínozták fizikailag és lelkileg is, végignézte több társa kivégzését. 2014-ben szabadult, a spanyol kormány valószínűleg fizetett érte. Nem sokat beszélt arról, amit átélt, azt mondta, nem akarja, hogy ő legyen a sztori, és szinte rögtön szabadulása után ismét munkába állt.

Most viszont lehetősége volt, hogy találkozzon két fogvatartójával, és élni is akart ezzel. Vilanovát az Iszlám Állam egyik elitegységének nevetett „Beatles” tartotta fogva: ők voltak a Nyugat-Londonból érkezett férfiak. Közülük Mohammed Emwazi („Jihadi John”) 2015-ben halt meg egy dróntámadásban, Aine Davis pedig Törökországban ül börtönben terrorvádak miatt. A csoport két másik tagja, Alexanda Kotey és El Shafee Elsheikh viszont amerikai őrizetben vannak Észak-Szíriában, egy pontosan meg nem határozott helyszínen. Velük találkozott Vilanova. Azt mondta, a szemükbe akart nézni.

photo_camera Ricardo Vilanova

A két férfivel először újságírók készítettek interjút. Kotey és Elseikh tagadják a vádakat. Azt állítják, csak védelmet kaptak az Iszlám Államtól, és nem találkoztak egyik tússzal sem. Viccelődtek, semmiféle megbánást nem mutattak, és csak arról érdeklődtek, hogyan ábrázolják őket a világban. A vádak szerint közben kínoztak, kereszre feszítettek, kivégeztek embereket.

Az interjú után Ricardo Villanova maga is belépett a szobába. A hangulat egyből megváltozott. Arról kérdezte őket, üzennek-e valamit az áldozataik gyerekeinek, és hogy miért menekültek el gyáván a harctérről. Az Iszlám Állam elit alakulatának nevezték magukat, de ők voltak az elsők, akik elmenekültek, amikor Rakka elesett.

photo_camera Alexanda Kotey és El Shafee Elsheikh

A két férfi nem mondott semmit, elkezdték leszerelni a mikrofonjaikat. Az interjúnak vége lett. Villanova még egy utolsó képet tudott készíteni róluk, mielőtt becsukták előtte az ablakot. (Guardian/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.