A vaporizálás is veszélyes az egészségre

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A BBC szemlézte a birminghami egyetem egyik friss kutatását, ami arra jutott, hogy a sokak szerint egészségügyileg ártalmatlan vaporizálásnak (vaping) is komoly egészségügyi hatásai lehetnek. 

Fotó: LEON NEAL / AFP

A vaporizáláskülönböző hatóanyagok, akár gyógykészítmények, illóolajak párologtatását és inhalálását jelenti, és azon alapul, hogy a beszívott hatóanyag csak gáz halmazállapotig hevül, de nem ég el, így bizonyosan kevésbé káros, mint a dohányzás.

Friss kutatások ezt nem is vonják kétségbe, viszont alternatív kockázatokra figyelmeztetnek. A birminghami projektet vezető  David Thickett szerint a vaporizálás károsítja a létfontosságú immunsejteket a tüdőben és gyulladáskeltő hatása van. 

A tudósok laboratóriumban modellezték a hatást, amit a vaporizálás okoz az egészséges tüdősejtekre nézve, és így jutottak arra, hogy a gőz nem csak gyulladt állapotot eredményez, de csökkenti azoknak az immunsejteknek az aktivitását, amik szűrik a káros porrészecskéket, baktériumokat és allergéneket. 

A brit egészségügyi szervezet, a Public Health England ezzel együtt továbbra is állítja, és ezt nem is cáfolja senki, hogy a vaporizálás kevésbé káros, mint a dohányzás, ezért mindenkit arra bátorítanak, hogy ha tehetik, cigi helyett vaporizáljanak. 

A birminghami kutatók sem tagadják, hogy a vaporizátor biztonságosabb a dohányzásnál (a rák kockázata sokkal alacsonyabB), de figyelmeztetnek, hogy hosszútávon okozhatnak tüdőproblémákat, hozzájárulhatnak például a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) kialakulásához. (BBC)