Az iPhone és más amerikai termékek bojkottjára szólította fel a törököket Erdogan

külföld
2018 augusztus 14., 07:31
comments 236

A török líra és a gazdaság napok óta tartó mélyrepülése után kedd délelőtt beszélt egy ankarai gazdasági fórumon a török államfő, Recep Tayyip Erdogan. A beszédére a szokottnál jóval nagyobb nemzetközi figyelem irányult, mivel a török líra gyengülése hétfőn már komoly hatással volt a fejlődő országok valutáira is, és elemzők szerint a török gazdaság tartós gyengülése komolyan árthat az eurózóna gazdaságának is.

A líra dollárral szembeni árfolyama kedd reggelre valamelyest stabilizálódott, visszatérő vélemények szerint éppen Erdogan közelgő beszédének hatására is, mivel sokan arra számítottak, hogy a török elnök a gazdasági helyzetet látva békülékenyebben lép majd fel az Egyesült Államokkal szemben. 

Ez azonban nem történt meg: Erdogan az amerikai elektrotechnikai cikkek bojkottjára szólította fel a törököket, ami vélhetően nem fog segíteni a konfliktusok feloldásában. 

Pedig török sajtóhírek szerint az elmúlt napokban az általában kevésbé kormánykritikus török üzleti körök is megpróbáltak nyomást gyakorolni a kormányra, és többek között szigorúbb monetáris politikát, az EU-val és az USA-val való kapcsolatok rendezését és az infláció visszaszorítását kérték. 

photo_camera Fotó: KAYHAN OZER/AFP

Ehhez képest Erdogan keveset tett azért, hogy enyhítse a nemzetközi feszültséget: beszédében elmondta, hogy országuk ellen nyílt gazdasági támadás zajlik, és stabil politikai vezetéssel, illetve országos összefogással lehet ezt kivédeni. Beszédéből kevés újdonság derült ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány mit tervez tenni a gazdasági nyomás enyhítésére. Elmondta ugyanakkor, hogy az USA nemcsak Törökországot, hanem Kínát, Oroszországot és Kanadást is támadja gazdaságilag, és hogy a világban sokak vannak, akik nem örültek a török gazdaság megerősödésének. 

A kifejezetten harcos retorikájú beszédben kitért arra is, hogy gazdasági hadviselés zajlik az ország ellen, de ez azoknak is veszteséget okoz, akik indították a támadásokat, és hogy a török nemzet nem fog letérdelni senki előtt. Szerinte a török emberek pont úgy fognak küzdeni a dollár és az infláció ellen, ahogy a puccskísérlet ellen is tették 2016-ban. Majd jött a beszéde legváratlanabb része, amikor bejelentette, hogy a török embereknek bojkottálniuk kell az amerikai elektrotechnikai termékeket.

Mint mondta, az iPhone-ok helyett ott van a Samsung, illetve a török mobiltelefon, a Vestel Venus. A török cég árfolyamai emelkedni is kezdtek a török tőzsdén, miután Erdogan konkrétan megnevezte a vállalatot, mint ami kihívója lehet az Apple termékeinek. A nemzetközileg ismeretlen Venus Törökországban sem annyira jelentős szereplő, 2016 végén a török mobiltelefonpiac 6-7 százalékát birtokolták. 

Erdogan beszédének visszatérő eleme volt, hogy senki ne váltsa át a líráját külföldi devizákra, hiszen az önmegadással lenne egyenértékű, illetve aki még nem tette meg, az váltsa át külföldi devizáit lírára. Erdogan ezt 2016 vége óta kéri a lakosságtól, azóta a líra 46 százalékkal gyengült a dollárral szemben. 

A Bloomberg gyorselemzése szerint az amerikai termékekre szóló bojkott vélhetően nem fog segíteni a konfliktus feloldásában, így pedig akár további amerikai szankciók is következhetnek. A gazdasági lap értesülései szerint az amerikai kormány már összeállított egy listát török személyekről és cégekről egy újabb szankciós körhöz, amennyiben Törökország nem engedi szabadon az amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont. 

Szintén a gazdasági lap jegyzi meg, hogy az Apple és egyéb amerikai elektrotechnikai vállalatok bojkottjának bejelentése összefüggésben lehet azzal, hogy a líra gyengülésével jelentősen gyengül a török vásárlóerő, és sok török polgár amúgy is egyre kevésbé engedheti meg magának a drágább amerikai termékeket, így a helyi eszközök piaca amúgy is élénkülne. Ráadásul a 82 milliós Törökország piaca az elmúlt években folyamatosan nőtt, ezért abban is lehet valami, hogy egy ilyen bojkottot tényleg megérezhetnének az amerikai vállalatok. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.