Tömegesen gyújtottak fel és rongáltak meg autókat maszk mögé bújt radikálisok Svédországban

A második legnagyobb svéd város, Göteborg több pontján összesen 46 autót gyújtottak fel és további 35-öt dobáltak meg kövekkel és rongáltak meg maszkot viselő fiatalok keddre virradóra. 

Trollhattan és Helsingborg városából is jelentettek hasonló eseteket - nyilvánvalóan koordinált vandalizmus zajlott a svéd városok utcáin hétfő éjjel, jelezte az esetről hírt adó svéd rendőrség honlapja.

A gyújtogatások rövid időn belül, a városok több pontján történtek. A hatóságok már elemzik a közúti kamerafelvételeket, és megkezdték a szemtanúk kihallgatását is. 

A közszolgálati rádiónak adott rapid interjújában Stefan Lofven miniszterelnök egyértelműen arra célzott, hogy a vandalizmust szervezett ifjúsági csoportok követték el, akik a társadalmi békére törnek. A kormányfő szerint a társadalomnak és a politikának határozott választ kell adnia a történtekre. 

Svédországban szeptember 9-én tartják az országgyűlési választásokat, a kampány egyik központi témája pedig épp a közbiztonság. 

A választás során várhatóan megerősödő nacionalista Svéd Demokraták a Twitteren több posztban is jelezték, hogy szeptember 9 után „ismét biztonságos helyet csinálnak Svédországból”. 

A felmérések szerint a radikális párt a harmadik legerősebb politikai erő az országban. (Bloomberg)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.