Tömegesen gyújtottak fel és rongáltak meg autókat maszk mögé bújt radikálisok Svédországban

A második legnagyobb svéd város, Göteborg több pontján összesen 46 autót gyújtottak fel és további 35-öt dobáltak meg kövekkel és rongáltak meg maszkot viselő fiatalok keddre virradóra. 

Trollhattan és Helsingborg városából is jelentettek hasonló eseteket - nyilvánvalóan koordinált vandalizmus zajlott a svéd városok utcáin hétfő éjjel, jelezte az esetről hírt adó svéd rendőrség honlapja.

A gyújtogatások rövid időn belül, a városok több pontján történtek. A hatóságok már elemzik a közúti kamerafelvételeket, és megkezdték a szemtanúk kihallgatását is. 

A közszolgálati rádiónak adott rapid interjújában Stefan Lofven miniszterelnök egyértelműen arra célzott, hogy a vandalizmust szervezett ifjúsági csoportok követték el, akik a társadalmi békére törnek. A kormányfő szerint a társadalomnak és a politikának határozott választ kell adnia a történtekre. 

Svédországban szeptember 9-én tartják az országgyűlési választásokat, a kampány egyik központi témája pedig épp a közbiztonság. 

A választás során várhatóan megerősödő nacionalista Svéd Demokraták a Twitteren több posztban is jelezték, hogy szeptember 9 után „ismét biztonságos helyet csinálnak Svédországból”. 

A felmérések szerint a radikális párt a harmadik legerősebb politikai erő az országban. (Bloomberg)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.