Kis Besztlíg-határozó

futball
2018 augusztus 16., 08:06

Ismert tény, hogy a futball iránti rajongás emberemlékezet óta a társadalomtudományok legkutatottabb területeihez tartozik.

A szakavatottak - legyenek azok kommentelők, ultrák, pultosok, Football Manager-kockák, a megyekettő robbanékony szárnyvédői vagy a romkocsmák unatkozó bölcsészei – egyetlenegy dologban értenek egyet:

A csapat választja a szurkolót, nem fordítva.

Tanult és örökölt személyiségjegyeid alapján ragadsz bele ebbe a mocsárba, tehetetlenül. Adatbázisunk segítségével kísérletet teszünk beazonosítani téged kedvenc Premier League-csapatodnak megfelelően. Több tízezer tweet; tucatnyi, láncra verve tartott pszichológushallgató; hét teljes évad Match of the Day és néhány ügyesen zsebbe csúsztatott diktafon ugyanis nem tévedhet!

Induljon hát a kis Besztlíg-határozó!
photo_camera Induljon hát a kis Besztlíg-határozó! Grafika: Saját

Arsenal

A suli igazi Móka Mikije, a banda elmaradhatatlan tagja. Imádtad, hogy viccesnek tartanak, és állandóan jó a hangulat körülötted - igazából téged nevettek ki, de erről nem voltál hajlandó tudomást venni. Otthon persze az álarcot teljesen levetkőzve, az önmarcangolásba és a dühbe menekülsz nap mint nap. Szeretsz mindenféle online platformon kommentelni, de főleg szavazni.

Egy random Arsenal-szurkoló mindennapjai.
photo_camera Talán matekból is vettél pár különórát Forrás: Twitter

Bournemouth

Ki más is lehetne a hősöd, mint az ember, aki felvitte szeretett csapatodat a legfinomabb pénzes-húsos fazék közvetlen közelébe? Eddie Howe-kép és idézet van az íróasztalodon, tükör előtt gyakorlod a mosolyát, az ő figuráját keresed mindenhol az életedben, belül mégis azt akarod, hogy a legnagyobb színpadon, Anglia edzőjeként legyen sikeres. Kedvenc szavad az „alulértékelt”.

Brighton & Hove Albion

Nem is szereted az angol focit, de a baráti körödben mindenkinek van kedvenc csapata, és tőlük azt hallottad, hogy Brightonban süt legtöbbet a nap, lehet szörfözni és a rendőrök nem dobatják el veled a füves cigit. Minden bejön, ami organikus, februártól novemberig földszíneket hordasz. Szereted az alternatív rockot.

Burnley

A kocsmában mindenkit halálra untatsz a sztoriddal, miszerint belőled is profi focista lett volna, csak egy fogalmatlan védő becsúszása miatt megsérültél. Így maradt az, hogy elvedet, a megalkuvás nélküli, alázatos, kemény munkát életed más területein kamatoztasd. Imádod a rendet és a fegyelmet, pár évet talán a seregben is lehúztál. Nem zárkózol el rovarok étkezési célú fogyasztásától.

Belőlük is mind profi focista lehetett volna, de...
photo_camera Úgy szeretem a botsáskámat, mint a csapatomat: egyszerűen tálalva Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Chelsea

Büszke vagy rá, hogy megvan a teljes Dragon Ball-Z sorozat, és a Goku–Vegeta fúzión kívül csak Frank Lampard tudott bizsergést okozni a lelkedben. Gyakran váltasz munkahelyet, és csak nagyvárosban tudod elképzelni a jövőd. Technofil vagy.

Crystal Palace

Amikor 2004-ben a többi suhanc Dongó motorra, Nintendóra meg hajzselére verte el az uzsipénzt, te Sport 1-előfizetést kértél, hogy minden héten élőben tudd nézni Torghellét és Király Gábort a tévében. Esetleg Brendan Rodgers-fanatikus vagy, és a Martin Kelly-Sakho-Benteke tengely azt prezentálja számodra, hogyan játszana a Liverpool Mr. Characterrel.

Amikor mindenki Crystal Palace-szurkolóvá vált.
photo_camera Amikor minden magyar Crystal Palace-szurkolóvá vált Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Everton

Elemészt a düh, amikor látod, hogyan tartja sorra aa jobbnál jobb bulikat nálad mindenben tehetségesebb és jóképűbb lakótársad. Neked marad a sóhajtozás, a partvisnyéllel kopogtatás és a totális önámítás fanyar, kék koktélja, amiben a cseresznyék az ezekhez hasonló gondolatok:

  • „De a gimiben egyszer kicseleztem tesiórán!”
  • „Az én cipőm drágább!”
  • „Neki miért nem szólnak, ha késik a lakbérrel?”

Huddersfield Town

A zömmel Dortmund- és Liverpool-szurkolókból álló társaságod dumáira úgy akartál kontrázni, hogy te nem is Kloppnak, hanem a legjobb barátjának szurkolsz. Ennek alátámasztására azt is képes vagy bekamuzni, hogy még a Denis Law-féle csapatot is láttad, amit Bill Shankly irányított.

Te sosem Kloppnak, hanem inkább a segítőjének szurkoltál...
photo_camera Na mi újság, Wagner úr? Fotó: OLI SCARFF/AFP

Leicester City

Persze, értjük. Ja, hogy te már 2016 előtt is…? Aha, hogyne. Egy kicsit még mi is, mindannyian Leicester-szurkolók vagyunk, de tényleg. Hogy a Kasabian miatt? Az érthető.

Liverpool

Egyre tisztábbnak látszik az út, amit be kell járnod, de a rossz élmények felnagyításának és a maximalizmusnak olyan keveréke dolgozik benned, amitől nehezedre esik kezelni bármilyen sikert. Gyakran hányják a szemedre, hogy érthetetlenül beszélsz. A Tesz-Vesz Város és a poliszok kultúrájának megismerése óta tetszik a városállamok ötlete.

Manchester City

Lebasztak a munkahelyen? A legújabb Hypervenommal sem tudsz teljesíteni az edzésen?

Semmi baj, a kötelező snapek és instasztorik után már pörög Kis Grofó vagy a twenty-one pilots a füledben, és minden rendben van.

Legalább azzal eldicsekedhetnél a többieknek, hogy InSané, Mendy és a többi cápa menetrendszerűen megpakolta az újabb kiscsapatot, de már ehhez sincs kedved. Mégis, ki szereti, ha a telepi srácok szappanos zoknival püfölik?

Nehéz lehetett a gyerekkor, inkább a győztesnek akarsz mostantól szurkolni.
photo_camera Az új hullám Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Manchester United

Hol van már a „not arrogant, just better”-korszak? Kellemetlen kompromisszumok sorát kell megkötnöd az életedben, de mostanra annyira beleszoktál, hogy egy döntetlent bármilyen szituációból ki tudsz hozni. Gyakran ismételt mondatok:

  • „Miért, mit csináltam volna?”
  • „Amúgy sem tetszett az a csaj…”
  • „A dobozra az volt ráírva, hogy csak egy hete járt le!”

Newcastle United

Nagy múltú család utolsó sarja vagy, akinek már csak a gőg maradt, és a visszaemlékezés a régi szép időkre. A 90-es évek csapatára, akik aztán bárkit, bármikor, tejszínen, még a Fradit is, és persze Sir Bobby-ra. Alan Shearerrel való viszonyodat tökéletesen leírja, miszerint néha azon kapod magad, hogy a vele történő kiesésre gondolni is nosztalgikus élmény. Szereted Rossinit és Hitchcock filmjeit. Több éve veszekszel tapló főnököddel.

Southampton

Kezd eleged lenni abból, hogy állandóan a te munkádat másolják, és mások aratják le vele a babérokat, de valahol belül mégis simogat a dolog, hiszen valamit jól csinálsz. Te így is elevickélsz évről-évre, de lassan így is elsüllyed az a Titanic.

Tottenham Hotspur

Ha az angol válogatott labdarúgóklub lenne, akkor nekik szurkolnál, de két világesemény között sajnos be kell érned ezzel. Elit társaságokba jársz, gyakran csak aranyifjúnak szólítanak. Szereted archaikus angollal idézni Shakespeare-t és a tavi költőket. Gyakran vagy mélabús.

Mélabús.
photo_camera "s lelkem miattad örökh harczban él" Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Watford

Igazi világpolgár vagy, az tesz maradéktalanul boldoggá, ha a csapat tizenegy különböző nemzetiségű játékossal áll fel. Van kedvenc olasz csapatod is. Méhész van a családban, így váltig állítod, hogy Harry Hornet sem darázs.

West Ham United

Köszönöd szépen, te teljesen normális vagy, igazi lokálpatrióta. Ha bármilyen, az átlagostól egy kicsit is eltérő viselkedést tapasztalsz, annak szeretsz hangot is adni, történjen ez a lépcsőházban vagy a villamoson. Mindenről megvan a véleményed, és két meccs között a sarki krimó törzsvendégeként számolod a napokat. Számodra a hétvége nem csak két csapat, hanem két szurkolótábor összecsapását is jelenti. Szereted az őszt, és mindig rendőr akartál lenni.

Igazi lokálpatrióták.
photo_camera Erre vártunk egész héten! Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Bármelyik idén feljutott csapat...

Nyilvánvalóan csak a társaság legidegesítőbb tagja szurkol a Championshipből érkezőknek, az a fajta ember, aki imádja a Dávid-Góliát sztorikat és gyűlöli az erőszakot. Órák hosszat képes óbégatni, hogy „milyen szépen énekelnek a szurkolók”, és „hogy hajtanak a játékosok”. Ehhez a bandához idén hozzá fogja fújni a szél a divatwolvesosokat, mert lesznek ilyenek, és azokat, akik még mindig drukkolnak az egykor magyar játékosokat foglalkoztató csapatoknak.

Engedjétek el, srácok, vége van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.