Trump újabb szankciókkal fenyegeti Törökországot

További szankciók bevezetésével fenyegeti Törökországot az amerikai kormány, amennyiben nem engedik szabadon a 2016 óta fogságban levő amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont, akit a török hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy támogatta az Erdogan elleni 2016-os "puccsot".

Az amerikaiak emiatt már büntetővámokat vetettek ki Törökországra, tovább mélyítve ezzel a török líra válságát, amely már a feltörekvő piacok összeomlásával fenyeget.

Trump a szokásos stílusában a Twitteren azzal vádolta Törökországot, hogy az "évekig kihasználta" az Egyesült Államokat. "Most meg fogva tartják a mi csodálatos Keresztény Lelkészünket [sic!], akit ezennel fel kell kérjek, hogy nagy hazafias túszként képviselje Hazánkat [sic!]. Nem fogunk fizetni egy ártatlan ember szabadon engedéséért, hanem visszavágunk Törökországnak" - írta.

Az Egyesült Államok a múlt héten kétszeresére emelte a török fémtermékek vámját, de Trump pénzügyminisztere, Steven Mnuchin szerint további szankciók bevezetésére is készen állnak, ha Törökország nem engedi szabadon Brunsont.

Egy ankarai bíróság nemrég elutasította Brunson szabadon bocsátását, Törökország pedig ellenvámokat vezetett be amerikai autókra, alkoholos italokra és dohányra.

A Brunson elleni vádak amúgy eléggé alaptalannak tűnnek. Brunson egy egészen apró evangéliumi gyülekezetet vezetett Izmirben, nem volt jelentős figura. A török hatóságok mégis azzal gyanúsítják, hogy a terrorszervezetnek minősülő Kurd Munkáspártttal és a két évvel ezelőtti "puccs" szervezésével vádolt gülenista hálózattal is kapcsolatban állt, így akár 35 év börtönre is ítélhetik.

Az ügy hátterében valójában az állhat, hogy a fő ellenségnek kikiáltott gülenista mozgalom névadója, Fethullah Gülen, az egykor Erdogannal szövetséges hitszónok az Egyesült Államokban él, amely nem szándékozik kiadni őt Törökországnak. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.