Szijjártó szólt az olaszoknak, hogy ha kell segítség a genovai híd újjáépítésében, Magyarország kész tapasztalatot és technológiát megosztani

POLITIKA
2018 augusztus 23., 18:32
comments 151

Számos ponton egyezik az olasz és a magyar kormány migrációs politikája – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Rómában az MTI-nek, miután találkozott olasz kollegájával, Enzo Moavero Milanesivel.

Szijjártó Péter és Moavero Milanesi olasz külügyminiszter találkozója Rómában 2018. augusztus 23-án.
photo_camera Szijjártó Péter és Moavero Milanesi olasz külügyminiszter találkozója Rómában 2018. augusztus 23-án. Fotó: KKM/MTI/MTVA

Szijjártó Péter szerint a magyar kormány mindenkivel együttműködik, aki az illegális bevándorlás megállítását és a határvédelem elsőbbségét tűzi zászlajára, mert a magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a migránsokat nem szétosztani kell az EU-ban, hanem meggátolni, hogy Európába érkezzenek.

Szijjártó, aki a katolikus törvényhozók nemzetközi hálózata szemináriuma alkalmából van Rómában, azt mondta, az új olasz kormány és az új olasz belügyminiszter, Matteo Salvini álláspontja a migrációs politikában számos ponton egybeesik a magyar kormányéval. „Egyetértünk abban, hogy a kiváltó okokat kell megszüntetni, valamint világossá kell tenni, hogy Európába csak az európai szabályok tiszteletben tartásával lehet jönni, és illegálisan senki nem léphet be” – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó az olasz kollégájának megerősítette a magyar kormány álláspontját, ami szerint a határvédelemnek minden egyéb kérdést meg kell előznie a migrációs válság kezelésében, és vissza kell szerezni az EU-nak azt a képességét, hogy meg tudja védeni a saját határait. Szerinte Ausztrália már bizonyította, hogy a tengeri határokat is meg lehet védeni.

A Brüsszelben pénteken esedékes megbeszéléssel kapcsolatban, amin a tagállamok EU-ügyi felelősei egyeztetnek a kikötőkről és az oda hajókkal érkező migránscsoportokról, Szijjártó Péter azt mondta, világossá kell tenni, hogy az európai kikötőkbe is csak azok léphetnek be, akik azt jogszerűen tehetik meg:

„Nem szabad engedni semmifajta zsarolásnak, sem az embercsempészek, sem az úgynevezett NGO-k nyomásának. Végre véget kell vetni annak, hogy emberek annak a biztos tudatában szállnak fel az embercsempészek hajóira Afrika partjain, hogy Európában úgyis be fogják fogadni őket.”

Szijjártó elmondta, hogy a miniszterrel Ukrajnának a nemzeti kisebbségekkel szembeni „elfogadhatatlan” magatartásáról is beszélt, és arra kérte az olasz kormányt, hogy támogassa Magyarországot, ami a nemzetközi fórumokat is felhasználva akarja elérni, hogy Ukrajna teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, és „adja vissza a magyaroktól elvett jogokat”.

A Genovában leomlott híddal kapcsolatban Szijjártó Péter jelezte az olasz kollégájának, hogy ha az újjáépítés bármelyik fázisában segítségre van szükség, Magyarország kész tapasztalatot és technológiát megosztani.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Olaszország Magyarország 4. legnagyobb kereskedelmi partnere, és a 3. helyen áll a magyar exportpiacon, ami évi több mint 5 milliárd eurónyi magyar árut és szolgáltatást jelent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.